INTIME

Μηταφίδης: Φυσάει φρέσκος αέρας στο ΣΥΡΙΖΑ

«Νομίζω ότι φυσάει φρέσκος αέρας στο ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης για τη διεύρυνση που επιχειρεί το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης, μιλώντας στον Flash99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

Όπως εξήγησε ο κ. Μηταφίδης «Έχουμε αθρόες προσχωρήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα είναι η υποδοχή με την πολιτική και κοινωνική έννοια του όρου. Με την έννοια ότι έχουμε ανθρώπους που δεν έχουν τις δικές μας εμπειρίες τη δική μας πολιτική παιδεία των προηγούμενων γενεών».

“Η παρέλαση είναι στρατιωτικό έθιμο”

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα έγιναν στην παρέλαση στη Ν. Φιλαδέλφεια ο κ. Μηταφίδης είπε πως «Η παρέλαση είναι στρατιωτικό έθιμο. Το γεγονός ότι από την εποχή του Μεταξά έχουμε εμπλέξει και τη μαθητιώσα νεολαία στις παρελάσεις, απωθεί ένα τμήμα της νεολαίας. Το γεγονός ότι είχαμε μια εθνικώς ορθή ιστορία απαλλαγμένη από αντιφάσεις η οποία δεν ήταν επί της ουσίας ιστορία μακριά από τα πραγματικά γεγονότα όλα αυτά καταλαβαίνετε επειδή τα έχω ζήσει και ως εκπαιδευτικός μη νομίζετε ότι δημιουργούν και κανένα κίνητρο στη νέα γενιά. Οι μεγαλοστομίες που ακούγονται, όλο αυτό το κλίμα που δημιουργείται λειτουργεί απωθητικά και ανατρεπτικά σε ένα τμήμα της νεολαίας. Αντί να οργανώνουμε παρελάσεις θα μπορούσαμε όπως συμβαίνει στην Ευρώπη  επισκέψεις σε τόπους μνήμης για να υπάρχει μία πιο βιωματική προσέγγιση».

“Ανιστόρητη” η τοποθέτηση Νασιούλα

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του επικεφαλής της παράταξης «Νέα αρχή για τη Θεσσαλονίκη», Ιωάννη Νασιούλα ότι θα κινήσει τη διαδικασία στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης να απομακρυνθεί η αναθηματική πλάκα τόνισε πως: «Αυτή η τοποθέτηση, προφανώς, είναι ανιστόρητη γιατί δεν έχει μπει στον κόπο να διαβάσει την ιστορία αυτής της περιόδου, όχι μόνο μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών αλλά και των αντιπάλων. Νομίζω ότι το κάνει καθαρά από λόγους ιδεολογικής αντίθεσης προς τους απελευθερωτές της πόλης».

“Δεν υπάρχει κάποιο μυστήριο στην εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ”

Όσον αφορά τα αίτια της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μηταφίδης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κάποιο μυστήριο. Υπήρχαν ζητήματα που δεν τα αντιμετωπίσαμε με τη δέουσα επιμέλεια και προσοχή. Μη ξεχνάτε ότι περάσαμε μέσα από τις συμπληγάδες των μνημονίων, βγήκαμε με ψαλιδισμένη την ουρά μας  δε γινόταν διαφορετικά αυτό όλο το κόστος όπως καταλαβαίνετε βάραινε κα στη συνείδηση των ψηφοφόρων μας. Βέβαια με ένα πολύ υψηλό ποσοστό χάσαμε τις εκλογές» και πρόσθεσε πως η “Συμφωνία των Πρεσπών έπαιξε ρόλο σε έναν ορισμένο βαθμό ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα αλλά δεν βάρυνε τόσο πολύ”.

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για το προσφυγικό που φέρνει σήμερα προς ψήφιση η κυβέρνηση είπε «Αυτό που φέρνει η κυβέρνηση είναι μία όχι απλώς συντηρητική στροφή αλλά θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα φαντάζονται πως μπορούν να λύσουνε σφίγγοντας τα λουριά ως προς τις ροές».

“Μαρτυρική και ανυπότακτη η Θεσσαλονίκη”

Ο κ. Μηταφίδης αναφέρθηκε και στον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα λέγοντας: «Δεν ξέρω γιατί λείπει πάντα από τις αναφορές το υποκείμενο της απελευθέρωσης και αναφέρομαι στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Αυτές απελευθέρωσαν την πόλη μετά από σκληρές μάχες και έσωσαν και τις υποδομές της. Η πόλη χάρη στη σωτήρια επέμβαση του ΕΛΑΣ έσωσε το ρεύμα της το νερό και το ψωμί της. Υπήρχε σχέδιο οι Γερμανοί υποχωρώντας να ανατινάξουν τις υποδομές της πόλης γιατί η ηγεσία της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη δεν εφάρμοσε τη συμφωνία της Καζέρτας και δεν ανέμενε να έρθουν οι Εγγλέζοι για να παραλάβουν την πόλη αλλά προχώρησε κόντρα στις εντολές της κεντρικής ηγεσίας του ΕΛΑΣ” και τόνισε πως Μαρτυρική και ανυπότακτη η Θεσσαλονίκη.