Μυλόπουλος: «Κομματάρχης, όχι δήμαρχος ο Ζέρβας»

Του Αντώνη Τσολναρά

Λάβρος κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωσταντίνου Ζέρβα, ο Γιάννης Μυλόπουλος. «Έχασε την ευκαιρία να είναι δήμαρχος Θεσσαλονίκης», απάντησε ο πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό σε ερώτηση του Politik.gr και του Flash Radio 99,4 σχετικά με όσα δήλωσε χθες (7/10) στο δημοτικό συμβούλιο ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η παράταξη «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ» στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, με τίτλο: ΜΕΤΡΟ & in situ ΑΡΧΑΙΑ: Πόλη, επιστήμη, πολιτισμός», ο Γ. Μυλόπουλος χαρακτήρισε τον Κ. Ζέρβα ως «κομματάρχη» και «όχι δήμαρχο».

«Λυπάμαι που το λέω, με απογοήτευσε, αλλά είναι αλήθεια», τόνισε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τη λύση της απόσπασης των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου, ο πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό επανέλαβε ότι πρόκειται για «μη νόμιμη λύση», ενώ πρόσθεσε πως «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου, που θα αποδειχθεί στα δικαστήρια».

Μυλόπουλος: «Φοβούνται μην ακουστεί η αλήθεια»

Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο κ. Μυλόπουλος επισήμανε πως έγραψε μια επιστολή με όλα τα στοιχεία, χωρίς όμως να τον καλέσουν να τη διαβάσει, παρά το γεγονός ότι ομιλητές παραχωρούσαν το χρόνο τους.

«Όλη η ιστορία κατέληξε οπερέτα. Μίλησαν οι ωρολογοποιοί, οι δήμαρχοι Βόλβης και δεν ξέρω ποιοι άλλοι και δεν μίλησε ο μέχρι πριν 15 ημέρες πρόεδρος της Αττικό Μετρό. Φοβούνται μην ακουστεί η αλήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος.

Παϊσίδου: «Δεν θα επιστρέψουν τα αρχαία…»

Σύμφωνα με τη Μελίνα Παισίδου, αν. καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και μέλος της Κίνησης Πολιτών για τη διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη μελέτη που εφαρμόζεται, υλοποιείται εδώ και δύο χρόνια και δεν πρέπει να σταματήσει.

«Η απόσπαση των αρχαίων θα θέσει σε θανάσιμο κίνδυνο την ακεραιότητα των ευρημάτων. Είμαι βέβαιη ότι δεν θα επιστρέψουν τα αρχαία πίσω στο σταθμό σε περίπτωσης απόσπασης. Υπάρχει παράδειγμα με τα ευρήματα στο σταθμό της Αγίας Σοφίας», ανέφερε.

Αλεξοπούλου: «Στο κόστος δεν περιλαμβάνουν την απόσπαση»

Από την πλευρά της, η ομ. καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, Αλέκα Αλεξοπούλου, εξέφρασε την ανησυχία της για την επαναφορά των αρχαίων σε περίπτωσης απόσπασής τους.

«Τα συγκριτικά στοιχεία που δίνουν το κόστος μεταξύ των δύο λύσεων, δεν περιλαμβάνουν το χρόνο και τα έξοδα για την απόσπαση, την ανασκαφή και την επαναφορά. Ποτέ δεν έχει συζητηθεί μελέτη απόσπασης με μελέτη επαναφοράς, πάντα η επαναφορά μένει ως μελλοντική διαδικασία. Αυτό εμένα με ανησυχεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση συμμετείχαν διάφοροι φορείς της πόλης, ενώ επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο αρχαιολόγος και εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ιωάννης Καρλιάμπας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο κ. Μυλόπουλος είχε φιλοξενηθεί στον Flash 99,4. Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξή του.
Για το θέμα του Μετρό και των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου μίλησε στον Flash 99,4 και ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Νίκος Ταχιάος. Ακούστε εδώ όσα δήλωσε.