Ν. Καραθανασόπουλος: Το «τσάκισμα» εργατικών δικαιωμάτων και η «παραχώρηση γης και ύδατος» στο κεφάλαιο είναι στόχευση της κυβέρνησης

Το «τσάκισμα» εργατικών δικαιωμάτων και η «παραχώρηση γης και ύδατος» στο κεφάλαιο είναι η διπλή στόχευση της κυβέρνησης της ΝΔ με το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ανέφερε ότι δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου: η διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων αφενός και το «τσάκισμα» εργατικών και εργασιακών δικαιωμάτων αφετέρου.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της κριτικής του ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι το νομοσχέδιο: Εντάσσει τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέας στις στρατηγικές επενδύσεις. Διπλασιάζει το συντελεστή δόμησης και στις μεσαίες επενδύσεις. Επιτρέπει στην Αττική επιχειρήσεις μεσαίας όχλησης. Ιδιωτικοποιεί τον έλεγχο υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων. Επιταχύνει της αδειοδοτήσεις δυσκολεύοντας την προστασία αρχαιολογικών χώρων και του περιβάλλοντος. Ξηλώνεται η κυριακάτικη αργία στα κέντρα διανομής. Ιδιωτικοποιεί τις διαδικασίες για τα απορρίμματα με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Ως προς το δεύτερο σκέλος που αφορά στα εργασιακά δικαιώματα, ο κ. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί: Συντριπτικό πλήγμα ειδικά στις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας με τις εξαιρέσεις που θα αποφασίσει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας. Ασφυκτικό έλεγχο στα συνδικάτα εργαζομένων από το κράτος και την εργοδοσία.

Στόχος, υποστήριξε, είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού θωράκισης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων με συμπίεση των μισθών, αφού κριτήριο για το ύψος τους είναι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Σχολιάζοντας το κυβερνητικό επιχείρημα περί δημοκρατίας για την ηλεκτρονική ψηφοφορία και το ηλεκτρονικό μητρώο στα συνδικάτα, υπογράμμισε ότι «την έπιασε ο πόνος την κυβέρνηση για τη Δημοκρατία όταν εκλέγεται από το 27% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου και ζητά στα συνδικάτα να υπάρχει το 50+1%».

©Πηγή: amna.gr