ΝΑΤΟ: Δεν θα αναπτύξουμε πρόσθετες δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Χάγη, στην Ολλανδία, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ότι η συμμαχία δεν σχεδιάζει να αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή της Βαλτικής.

Παρόλα αυτά, ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται να ενισχυθούν οι δυνατότητες της συμμαχίας ούτως ώστε αυτή να είναι πιο έτοιμη σε περίπτωση που χρειαστεί.  «Δεν σκοπεύουμε προς το παρόν να αυξήσουμε τη στρατιωτική παρουσία μας στην περιοχή αλλά αυτό που προβλέπουμε είναι να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας.[…] Στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη, πρέπει να έχουμε δυνάμεις έτοιμες να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα».

Από την πλευρά του, την Τετάρτη, το Γενικό Επιτελείο των Εσθονικών Αμυντικών Δυνάμεων ανέφερε ότι τμήματα στρατιωτικών μονάδων από την Εσθονία, καθώς και από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία, κατευθύνθηκαν στη Λετονία προκειμένου να συμμετάσχουν στην άσκηση Furious Hammer.

Πότε ξεκίνησε η ανάπτυξη δυνάμεων

Υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, ύστερα από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης, επικαλούμενη ως αιτία αυτής της κίνησης την παρεμβατική συμπεριφορά της Ρωσίας. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς για συμμετοχή της στο ουκρανικό ζήτημα, ενώ οι ρωσικές αρχές έχουν τονίσει επανειλημμένως ότι οι ενέργειες του ΝΑΤΟ στα νοτιοδυτικά σύνορά της έχουν αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα.