«Νέες προτάσεις» θα παρουσιάσει «πολύ σύντομα» προς τις Βρυξέλλες ο Μπόρις Τζόνσον

«Νέες προτάσεις» και «πολύ σύντομα» υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει προς τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, χωρίς να δώσει καμία πληροφορία για τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει να διευθετήσει το θέμα των ιρλανδικών συνόρων 30 ημέρες πριν από την μοιραία ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου.

«Θα κάνουμε μία πολύ καλή πρόταση, θα την κάνουμε επισήμως πολύ σύντομα», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον στο BBC, την ώρα που διαφορετικές εκδοχές βρετανικών προτάσεων για διευθετήσεις που έχουν ως στόχο να διατηρήσουν ανοικτά τα σύνορα ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας μετά το Brexit έχουν διαρρεύσει στον βρετανικό Τύπο.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει την εγκαθίδρυση τελωνειακών ελέγχων, αλλά σε απόσταση 5 έως 10 χιλιομέτρων εκατέρωθεν των ανοικτών ιρλανδικών συνόρων, τα οποία μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποτελούν το χερσαίο σύνορο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της  Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι απέρριψε αυτά τα σχέδια, καλώντας το Λονδίνο να διατυπώσει μία «σοβαρή προσφορά».

«Ηρθε η ώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση να λάβει μία σοβαρή πρόταση από την βρετανική κυβέρνηση ώστε μία συμφωνία για το #Brexit να μπορεί να συνομολογηθεί τον Οκτώβριο. Η Βόρεια Ιρλανδία και η Ιρλανδία αξίζουν κάτι καλύτερο», έγραψε στο Twitter ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Η επικεφαλής του Σιν Φέιν Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ επέκρινε επίσης τις προτάσεις που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, θεωρώντας ότι το αποτέλεσμά τους ισοδυναμεί με την επαναφορά «των σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας» και ότι σαμποτάρουν την ειρηνευτική διαδικασία στην Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Μπόρις Τζόνσον ωστόσο δήλωσε στο BBC ότι τα σχέδια που δημοσιεύονται στον Τύπο «δεν είναι τελείως ακριβή» και διέψευσε ότι οι κυβερνητικές προτάσεις θα περιλαμβάνουν «κέντρα εκτελωνισμού».

 

©Πηγή: amna.gr