Νέες συλλογικές συμβάσεις υποσχέθηκε η Αχτσιόγλου

Μπορεί η Κομισιόν να κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για την Ελλάδα, ωστόσο η Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για οριστικό έξοδο από το μνημόνιο και υποσχέθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού και νέες συλλογικές συμβάσεις.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Δημαρχείο του Βόλου, σε κομματική εκδήλωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας.

«Στις 21 Μαΐου θα έχουμε τελειώσει με την αξιολόγηση και από τον Αύγουστο βγαίνουμε οριστικά από τα προγράμματα αυστηρής επιτροπείας. Η χώρα θα είναι αυτόνομη χρηματοδοτικά και θα παίρνουμε αέρα ελευθερίας για να ασκήσουμε ελεύθερα την πολιτική μας», ανέφερε αρχικά.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «οριστικό και καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, προσθέτοντας πως «το μόνο που θα έχουμε από πλευράς θεσμών, θα είναι μια χαλαρή εποπτεία, όπως έχει γίνει και με τις άλλες χώρες, δηλαδή Πορτογαλία, Κύπρο, Ιρλανδία, όταν τελείωσαν με τα μνημόνια. Εμείς θα στέλνουμε κάποιες πληροφορίες για τα δημοσιονομικά του κράτους και θα υπάρχουν ενδεχομένως κάποιες συστάσεις, αν κάτι δεν πάει καλά».

Όσον αφορά το θέμα του χρέους, η κ. Αχτσιόγλου είπε: «Συζητούμε για την εφαρμογή του γαλλικού μηχανισμού, σύμφωνα με τον οποίο τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα είναι ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας».

Τι είπε η κ. Αχτσιόγλου για τα εργασιακά

Η υπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση έβαλε «σε τάξη» τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά προβλήματα που υπήρχαν, αν και παρέλαβε, όπως ανέφερε, «καμένη γη, βαθιά ελλειμματικά ταμεία, 400.000 συντάξεις να εκκρεμούν και ας είχαν προηγηθεί 11 συνεχείς περικοπές συντάξεων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι «γίνεται το καλύτερο δυνατόν» για τους εργαζόμενους και ότι μετά τον Αύγουστο θα επανέλθουν σε ισχύ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις με την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων, αλλά και «θα θεσμοθετηθεί προς τα πάνω πραγματικός κατώτατος μισθός».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ