Ν. Ζεϊμπέκης : Ό,τι μπορούμε για την καθαριότητα

“O κόσμος είχε μια συγκεκριμένη εικόνα για τη Θεσσαλονίκη κι εμείς ήρθαμε να τη βελτιώσουμε!”, σημείωσε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης Νίκος Ζεϊμπέκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Μεσημέρι Μαζί”, στον Flash 99.4.

Μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα της πόλης, όσον αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων, για τα βήματα βελτίωσης που έγιναν στον ένα μήνα που έχει αναλάβει τα καθήκοντά του, για την ανακύκλωση στην πόλη, καθώς και για τα άμεσα σχέδια της υπηρεσίας καθαριότητας.

“Το πρωταρχικό θέμα για μένα είναι να οργανωθεί όσο καλύτερα γίνεται η υπηρεσία, πράγμα το οποίο δεν ίσχυε. Ξεκίνησα από το οργανόγραμμα και από το στήσιμο των υπηρεσιών για να λειτουργούν όπως πρέπει. Οπότε τώρα αρχίζει να έχει ένα διαφορετικό πρόσωπο η πόλη. Η ψυχή και ο μηχανισμός ολόκληρος της καθαριότητας είναι η υπηρεσία. Αν δεν λειτουργεί σωστά η υπηρεσία, όσα αυτοκίνητα και όσους κάδους κι αν έχεις, δυστυχώς δεν μπορείς να την καθαρίσεις την πόλη”, δήλωσε στον αέρα της εκπομπής.

Ανεπαρκής ο εξοπλισμός

Φυσικά ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί και στον εξοπλισμό, πράγμα που γνωρίζει καλά ο κ. Ζεϊμπέκης.

“Ο εξοπλισμός χρειάζεται ανανέωση. Πρέπει επίσης να γίνει συντήρηση και αντικατάσταση πολλών μηχανημάτων με πιο εξειδικευμένα. Γιατί οι ανάγκες της πόλης αλλάζουν, δεν είναι ίδιες με τις ανάγκες που είχαμε πριν από 10 – 15 χρόνια. Χρειαζόμαστε ας πούμε πιο πολλά μικρά οχήματα, που να μπορούν να λειτουργήσουν στην άνω πόλη, η οποία έχει πολλά στενά. Χρειαζόμαστε και μηχανήματα που να μπορούν να λειτουργήσουν σε σημεία όπως τα Λαδάδικα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να μπαίνουν εκεί μεγάλα απορριματοφόρα για να σηκώσουν τους κάδους και να προκαλούν φθορές. Χρειάζεται να αγοράσουμε και καινούργια μηχανήματα γιατί δεν έχουμε καθόλου. Για παράδειγμα, όσον αφορά τα σάρωθρα που καθαρίζουν τις λαϊκές, παραλάβαμε τρία χαλασμένα και ένα καμμένο. Υπάρχουν πολλές ανάγκες, αλλά αυτό δεν μας απαλλάσσει από τις ευθύνες μας. Πρέπει να παλέψουμε με ό,τι έχουμε”, σημείωσε.

Όσον αφορά το προσωπικό που απασχολείται στον τομέα της καθαριότητας, ο κ. Ζεϊμπέκης ανέφερε πως ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε σημαντικά. “Στο παρελθόν ήταν 1.190 και τώρα είναι 1.400. Δεν είναι φυσικά όλοι στους δρόμους. Είχε ατονήσει η υπηρεσία και προσπαθούμε τώρα όλοι μαζί να την τονώσουμε για να αποδίδει καλύτερα”.

Ερωτηθείς για την επιχείρηση αντικατάστασης κάδων, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης δήλωσε τα εξής: “Έχουμε αλλάξει 252 κάδους κατά τόπους. Έχουμε ξεκινήσει την προηγούμενη εβδομάδα από την Αγίου Δημητρίου, μετά θα πάμε από Ολύμπου και από Κασσάνδρου. Θα εντοπίσουμε τους δρόμους στους οποίους πρέπει να γίνει ριζική αλλαγή, είτε είναι στο κέντρο είτε όχι”.

Στα άμεσα σχέδια της υπηρεσίας είναι επίσης ο καθαρισμός των δρόμων. “Αυτή την εβδομάδα έχουμε προγραμματίσει να βγάλουμε υδροφόρες για πλύσιμο δρόμων, σε κάθε διαμέρισμα, πράγμα το οποίο έχει να γίνει πάνω από πέντε χρόνια”, δήλωσε σχετικά.

Η ανακύκλωση στη Θεσσαλονίκη

Τέλος, ο κ. Ζεϊμπέκης αναφέρθηκε στην ανακύκλωση και ιδιαίτερα στην ευαισθητοποίηση που έχουν οι νέοι άνθρωποι της πόλης, για τα θέματα της οικολογίας. “Είμαστε η πρώτη πόλη στην Ελλάδα, στον τομέα της ανακύκλωσης. Φυσικά μπορούμε να βελτιωθούμε, αλλά είμαστε σε καλό επίπεδο. Ειδικότερα, οι νέοι της Θεσσαλονίκης κάνουν ανακύκλωση και ξεχωρίζουν. Εγώ ποντάρω πολύ στους νέους γιατί βλέπω και τα παιδιά μου. Τα παιδιά μας είναι το μέλλον”.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ν. Ζεϊμπέκης στον Flash 99.4: