Νομοσχέδιο ανοίγει “πόρτα” για υιοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια

Ανοίγει ο δρόμος για να επιτραπεί η υιοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια, με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη (17/4).

Το… κλειδί που ξεκλειδώνει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να γίνονται ανάδοχοι γονείς ανήλικων παιδιών βρίσκεται στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου με τίτλο «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας».

Εκεί διαπιστώνουμε πως στην κατηγορία αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις αναδοχής προστίθενται και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Το σημείο που ανοίγει το δρόμο για υιοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια

Το γεγονός ότι υπάρχει μόνο μία γενική αναφορά του συμφώνου συμβίωσης, ελλείψει άλλης διευκρίνισης, και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι προσφάτως το σύμφωνο συμβίωσης επεκτάθηκε και στα ομόφυλα ζευγάρια, ανοίγει το δρόμο για την υιοθεσία ανήλικων τέκνων από ομόφυλους. Αυτό εκτιμούν, εξάλλου, και έγκριτοι νομικοί.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε κανένα σημείο του άρθρου δεν περιέχεται η λέξη «ομόφυλος». Ωστόσο, η αιτιολογική έκθεση του άρθρου 8 χαρακτηρίζει «καινοτόμο» τη δυνατότητα του αναδόχου γονέα σε άτομα που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.