Novartis: Εξαιρούνται Πολάκης και Τζανακόπουλος

Yπόθεση Novartis: Σάλος προκλήθηκε στη βουλή όταν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής υπέβαλλαν αίτημα εξαίρεσης των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από την σύνθεση της προανακριτικής, καθώς θεωρούν ότι αποτελούν πρωτεργάτες των πολιτικών μεθοδεύσεων, που οδήγησαν στην δίωξη των δέκα πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι φωνές «ντροπή», «ως εδώ και μη παρέκει» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται στους διαδρόμους της Βουλής. Οι πληροφορίες από την αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρουν πως ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, απείλησε ότι θα εφαρμόσει το άρθρο 160Α του Ποινικού Κώδικα περί διατάραξης των συνεδριάσεων που προβλέπει ποινές φυλάκισης έως τρεις μήνες.

Μάλιστα, όταν το ΚΙΝΑΛ διατύπωσε το αίτημα εξαίρεσης, έντονη ήταν η αντίδραση του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος μίλησε για απόπειρα συγκάλυψης. «Ζητάμε έγγραφα και λέτε ότι θα τα αποφασίσει η πλειοψηφία αν θα τα πάρουμε», είπε και εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν λάβει τα έγγραφα των δικογραφιών των υπό διερεύνηση υποθέσεων. Με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την επιτροπή σε χούντα. Να με αποβάλετε και να φωνάξετε την αστυνομία. Ντροπή σας. Ξεφτιλίζεις ό,τι ήταν ιερό σε αυτή τη Βουλή», είπε σε τεταμένο κλίμα ο κ. Ραγκούσης.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η «αποβολή» των δύο βουλευτών είναι παράνομη, αποτελεί «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και απειλεί να τινάξει την διαδικασία στον αέρα. Μάλιστα, οι απειλές ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μετατρέψει την επιτροπή σε «Κούγκι», έθεσαν σε ετοιμότητα ακόμα και τον φρούραρχο.

ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ τονίζουν πως οι απειλές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα τους αναγκάσουν σε αναδίπλωση και πως θα επιμείνουν στην ανάγκη αποχώρησης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ λόγω νομικού κωλύματος. Υπενθυμίζουν δε ότι κατά την διάρκεια της εξεταστικής για την Υγεία που είχε συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, είχε ζητηθεί από την Κουμουνδούρου η εξαίρεση των Μάκη Βορίδη και Άδωνη Γεωργιάδη, αίτημα που έγινε αποδεκτό από την τότε αντιπολίτευση της ΝΔ.

ΝΔ – ΚΙΝΑΛ: Ελεγχόμενοι και όχι ελεγκτές οι Πολάκης και Τζανακόπουλος

Ως μάρτυρες κλήθηκαν τα δύο στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθότι θεωρείται πως διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στην εξύφανση των πολιτικονομικών μεθοδεύσεων και στο χτίσιμο της σκευωρίας που οδήγησε στην δίωξη δέκα πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Για τον κ. Πολάκη υπογραμμίζουν ότι ήταν ο ίδιος που σε ανύποπτο χρόνο δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες, προχωρόντας και σε προαναγγελία διώξεων πολύ πριν η δικαιοσύνη διαβιβάσει την δικογραφία στην Βουλή.

Όσον αφορά τον κ. Τζανακόπουλο αναφέρουν ότι είχε επισκεφθεί ως κυβερνητικός εκπρόσωπος την Ελένη Τουλουπάκη στον Άρειο Πάγο, λίγες ώρες πριν η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς στείλει τον φάκελο στο κοινοβούλιο.

Εξηγούν τέλος πως Τζανακόπουλος και Πολάκης δεν μπορούν να έχουν τις ασύμβατες αρμοδιότητες του ελεγκτή και ελεγχόμενου και πως σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις εργασίες της προανακριτικής αλλιώς θα υπάρξει κίνδυνος ακυρότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιαστούν στην σημερινή συνεδρίαση και συγκεκριμένα δικαστικά προηγούμενα κατά τα οποία δικαστικοί λειτουργοί εξαιρέθηκαν λόγω «υπόνοιας μεροληψίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

Για “κοινοβουλευτικό πραξικόπημα” έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι το αίτημα εξαίρεσης των δύο βουλευτών του είναι νομικά έωλο. Λέγεται μάλιστα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να υποστηρίξει ότι η εξαίρεση των δύο θέτει ζήτημα ακυρότητας των εργασιών της Προανακριτικής και θα προτείνουν, είτε να αποσυρθεί το αίτημα της πλειοψηφίας, είτε να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή, δηλαδή να εξαιρεθούν οι πάντες και τα κόμματα να ορίσουν εκ νέου μέλη της επιτροπής.

Υπο αυτά τα δεδομένα οι εργασίες θα ξεκινήσουν με ψηφοφορία επί του αιτήματος «αποβολής» των Πολάκη – Τζανακόπουλου και αντικατάστασής τους. Εάν οι δύο βουλευτές δεχθούν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που όπως όλα δείχνουν θα είναι υπέρ της εξαίρεσης, οι εργασίες θα συνεχιστούν ομαλά με την εξέταση του κ. Φρουζή.

Στην περίπτωση όμως που οι Τζανακόπουλος και Πολάκης αρνηθούν να συμμορφωθούν τότε οι εργασίες της επιτροπής θα διακοπούν, καθώς η επέμβαση της φρουράς του κοινοβουλίου για την αναγκαστική τους αποχώρηση κρίνεται ακραίο μέτρο.

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη στο Facebook: