Ντιμιτρόφ: «Δε μας χωρίζει μόνο το όνομα»

«Αν ήταν μόνο το όνομα, θα λύναμε εύκολα το πρόβλημα», δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, τονίζοντας ότι η ονομασία δεν αποτελεί το βασικό ζητούμενο στις διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την ελληνική κυβέρνηση.

«Το όνομα αποτελεί μόνο τη μία πτυχή της διένεξης με την Ελλάδα. Αν ήταν μόνο ο προσδιορισμός στην ονομασία, θα το λύναμε εύκολα το πρόβλημα», ανέφερε σχετικά ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο σερβικό τμήμα του βαλκανικού τηλεοπτικού δικτύου Ν1.

«Κάποιες φορές είμαστε κοντά στη λύση, κάποιες άλλες μακριά»

Αναφερόμενος στις συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, τόνισε: «Διεξάγουμε σκληρές διαπραγματεύσεις για να λύσουμε μία διένεξη με την Ελλάδα που είναι τόσο παλιά όσο και η ανεξαρτησία της χώρας μας. Προσπαθούμε, εδώ και κάποιους μήνες, να διορθώσουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Το θέμα αυτό, για πολλά χρόνια, είτε γινόταν αντικείμενο κατάχρησης, είτε αγνοήθηκε. Κάποιες φορές, πιστεύω ότι βρισκόμαστε κοντά στη λύση, άλλοτε πάλι ότι η λύση είναι ακόμη μακριά».

«Δεν αποκλείεται να προστεθούν νέοι προσδιορισμοί»

Όσον αφορά τις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο κ. Ντιμιτρόφ επισήμανε ότι αποτελούν τη βάση των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προστεθούν σε αυτές και άλλες, με νέους προσδιορισμούς για την ονομασία του γειτονικού κρατιδίου.

«Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μας πρότεινε κάποιους προσδιορισμούς, Γκόρνα, Σέβερνα και άλλους, δεν αποκλείεται στην πορεία να προστεθούν κάποιοι νέοι προσδιορισμοί, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα συμφωνήσουμε με την Αθήνα», δήλωσε σχετικά.

Ωστόσο, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων, εξηγώντας: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία ευαίσθητη φάση των διαπραγματεύσεων και όσο είμαστε αποκαλυπτικοί προς την κοινή γνώμη, τόσο περισσότερο δυσκολεύουμε τη διαδικασία, διότι αν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, τίποτε δεν είναι συμφωνημένο».

Παράλληλα, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας του να λυθεί το πρόβλημα μέσα στο 2018 και επανέλαβε τη φράση του Νίκου Κοτζιά ότι «η ιστορία θα πρέπει να αποτελεί σχολείο και όχι φυλακή».

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ερωτηθείς αν θα απομακρυνθεί το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το κέντρο των Σκοπίων, απάντησε: «Έχουμε συστήσει μία επιτροπή στο υπουργείο Πολιτισμού που ασχολείται με ολόκληρο το σχέδιο εξαρχαϊσμού των Σκοπίων. Εξετάζει τι θα μπορούσε να γίνει, αλλά ακόμη δεν κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις. Έγινε ό,τι έγινε στο παρελθόν, τώρα θα πρέπει να δούμε αν έχει κάποια σημασία αυτό που έγινε. Εγώ δεν είμαι ευτυχισμένος όταν βλέπω τους New York Times να χαρακτηρίζουν τα Σκόπια ‘πρωτεύουσα του κιτς’. Θέλω η πόλη μου να είναι γνωστή από κάτι άλλο, όπως ήταν στο παρελθόν».

Μάλιστα, υποστήριξε και ότι το 2014, ως στέλεχος του ΥΠΕΞ, ήταν αντίθετος με το σχέδιο εξαρχαϊσμού των Σκοπίων, εκφράζοντας δημόσια την άποψη ότι προσβάλει τη συλλογική νοημοσύνη και συνείδηση.

Δεν θα… τραγουδήσει στον Κοτζιά

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κάποια στιγμή η δημοσιογράφος της N1 προέτρεψε τον Ντιμιτρόφ να ακολουθήσει στις συνομιλίες του με τον κ. Κοτζιά την… ιδιαίτερη διπλωματία του Ίβιτσα Ντάστιτς, που τραγούδησε στον Έλληνα υπουργό.

Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ απάντησε ότι οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες διαλύθηκαν σε πολύ μικρή ηλικία. «Η μητέρα μου, η οποία είναι βιολίστρια, όταν προσπάθησε να μου μάθει να παίζω βιολί, διαπίστωσε ότι δεν έχω ταλέντο. Έτσι, με μητρική στοργικότητα, μου συνέστησε να ασχοληθώ με κάτι άλλο στη ζωή μου. Νομίζω πως αν χρησιμοποιήσω αυτήν τη μέθοδο στη διπλωματία, θα αποκτήσω μόνο εχθρούς και δεν θα έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα», ανέφερε χαριτολογώντας.