«Λασπωμένος ο δρόμος της Ελλάδας προς καθαρή έξοδο»

Mε τίτλο «o λασπωμένος δρόμος της Ελλάδας προς την καθαρή έξοδο», σε  ανάλυση της για την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα, η Goldman Sachs (κ. Dylan smith) σημειώνει ότι το τρίτο πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.

Όπως υπογραμμίζει, «οκτώ χρόνια μετά το πρώτο πακέτο διάσωσης απο το ΙMF και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι αγορές σύντομα θα ερωτηθούν  να υπολογίσουν την μετάβαση της Ελλάδας, έξω απο ένα τυπικό πρόγραμμα, σ’ ένα καθεστώς ελέγχου μετά το πρόγραμμα».

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Κατά την Goldman Sachs, υπάρχουν βήματα σ’ ένα δυσχερή δρόμο πριν η Ελλάδα εξέλθει τυπικά απο το πρόγραμμα.Οι διαπραγματεύσεις πάνω στις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους συνεχίζονται (μια ανακοίνωση είναι πιθανή τον Απρίλιο ή Μαϊο), και η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει μια λίστα προαπαιτούμενων (μεταρρυθμίσεις), πριν το πρόγραμμα κλείσει. «Τέσσερις απο τις ελληνικές τράπεζες βρίσκονται κάτω απο εξελισσόμενα stress tests, αν και η κεντρική μας προδοκία είναι ότι οι τράπεζες δεν θα ερωτηθούν για να αυξήσουν περαιτέρω τα κεφάλαια τους».

Πέραν αυτών,  το οικονομικό και θεσμικό καθεστώς της Ελλάδας, μετά το πρόγραμμα είναι μακριά από το να ειπωθεί ως καθαρό. Μέσα στο καλοκαίρι, όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σ’ ένα πλαίσιο για τον έλεγχο της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα και να κάνουν συμφωνίες για τις οικονομικές επιλογές του Ελληνικού Δημοσίου.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων

«Η αίσθηση των επενδυτών – και έτσι μόνο η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές- θα εξαρτηθεί πάνω σ’ αυτά τα αποτελέσματα. Το σταδιακώς βελτιούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον είναι ενθαρρυντικό, όπως και η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα. Εν πάσει περιπτώσει, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια κλιμακούμενη περίοδο αβεβαιότητας, που θα ακολουθηθεί απο τις βουλευτικές εκλογές σ’ ένα χρόνο. Η μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα της αρχικής ανάκαμψης της Ελλάδας θα κριθεί στο κατά πόσο αυτή η αβεβαιότητα θα λυθεί τους επόμενους μήνες» καταλήγει ο αναλυτής.