Ο απόηχος της χθεσινής επεισοδιακής συζήτησης στη «βουλή» στα κατεχόμενα για το «κοινό ανακοινωθέν» για την στήριξη της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία

Η μη κατάληξη χθες στο «κοινό ανακοινωθέν» για την στήριξη της τουρκικής στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία και η ανάγνωση του κειμένου από τον «προεδρεύοντα» της συνεδρίασης της «βουλής», Ζορλού Τορέ, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις.

Ο Ζορλού Τορέ, που είναι «αναπληρωτής πρόεδρος» της «βουλής» και «βουλευτής» του ΚΕΕ, μετά τα πρωτοσέλιδα του τ/κ τύπου σήμερα και τις δηλώσεις και τα σχόλια που προηγήθηκαν, με γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι είναι λάθος το ότι προχώρησε στην ανάγνωση του κειμένου παράτυπα και ενάντια στον εσωτερικό κανονισμό της «βουλής».

Πρόσθεσε ότι και στο παρελθόν, επί «προεδρίας» της Σιμπέλ Σιμπέρ είχε αναγνωσθεί από την έδρα της «βουλής» ανακοινωθέν που δεν είχε τη στήριξη και την υπογραφή όλων των κομμάτων και υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα της «βουλής» στην κατηγορία «ανακοινωθέντα».

Σημείωσε δε ότι αφού ανέγνωσε το κείμενο έδωσε τον λόγο σε όλα τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα να μιλήσουν και να πουν τις θέσεις τους. Εάν δεν διάβαζε, κατέληξε, το κείμενο που ετοίμασε ο «διευθυντής» της «βουλής» και οι ειδικοί και του έδωσαν για να το κάνει, θα ήταν λάθος.

Στο μεταξύ, μετά την συνέντευξη Τύπου χθες των «βουλευτών» του ΚΚΔ, ακολούθησε ανακοίνωση του ΡΤΚ για το θέμα που προέκυψε και τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.

Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τον διαχωρισμό και τη διάλυση, είναι πολύ επιβλαβές να ανοίξει η συζήτηση για το αν ο θεσμός του «προέδρου» εκπροσωπεί ή όχι τον τ/κ «λαό», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΡΤΚ. Επιθυμία και στόχος μας είναι η ειρήνη και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ειρήνη με σύνεση έχοντας συναίσθηση της ευθύνης μας, προστίθεται σημειώνοντας ότι οι Τ/κ πιστεύουν το σύνθημα «ειρήνη στη χώρα μας, ειρήνη στον κόσμο» (σσ: του Κεμάλ Ατατούρκ).

Για την επιχείρηση στην Συρία, αναφέρει ότι με λύπη παρακολουθούν αυτά που γίνονται στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια και πρέπει άμεσα στην περιοχή να επικρατήσει η ειρήνη, η γαλήνη και η σταθερότητα.Το ΡΤΚ δήλωσε ότι ξεκάθαρα είναι ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατία και ευχήθηκε η επιχείρηση που διεξάγουν στην Συρία τώρα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να πετύχουν το στόχο τους το συντομότερο με τις λιγότερες απώλειες, καθαρίζοντας την περιοχή από την τρομοκρατία και επιτυγχάνοντας την ασφάλεια.

Εξάλλου, στις συζητήσεις που άνοιξε στα κατεχόμενα η απόφαση του ΚΕΕ να καλέσει τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Αιντζί να μην συμμετάσχει σε συζητήσεις για το Κυπριακό γιατί απώλεσε την εμπιστοσύνη των Τ/κ, προκάλεσε πρόβλημα στις σχέσεις με την Τουρκία και επειδή πλησιάζουν οι «προεδρικές εκλογές», παρενέβη και ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χαμπερτζί, ο Πρόεδρος του ΚΛ και «υπεξ» είπε ότι δεν υπάρχει πρόνοια του «συντάγματος» και ούτε η «βουλή» έχει την αρμοδιότητα να αφαιρέσει τα καθήκοντα του διαπραγματευτή από τον εκάστοτε «πρόεδρο», όπως αποκάλεσε τον Τ/κ ηγέτη. Γι’ αυτό είναι εκτός συζήτησης το να γίνει κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο κ. Ακιντζί εκπροσωπεί τους Τ/κ με την δική τους βούληση.

Εξάλλου μιλώντας σε εκπομπή στον «Μπαϊράκ» ο κ. Οζερσάι είπε ότι με τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί έχει δημιουργηθεί ένα κακό κλίμα στις σχέσεις με την Τουρκία, επέκρινε την κριτική κατά του επικεφαλής του «κράτους», αναφερόμενος στον Μουσταφά Ακιντζί και σημείωσε ότι το ζήτημα έχει φθάσει σε σημείο όπου ένα συγκεκριμένο κομμάτι της Τουρκίας έχει αρχίσει να προσβάλλει τους Τ/κ.

Έχουμε σχέσεις με ένα κράτος και δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτή τη σχέση με υγιές τρόπο, συνέχισε, λέγοντας ότι ο ίδιος ο κ. Ακιντζί είχε πει πως η δήλωσή του αρχικά, είχε παρεξηγηθεί, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι ο Τ/κ ηγέτης θα έπρεπε να αποφύγει σχόλια που μπορούσαν να διαστρεβλωθούν. Υπενθύμισε δε ότι ο Τ/κ ηγέτης είχε υποστηρίξει την επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφρίν (σσ: Κλάδος ελαίας είχε ονομαστεί τότε).

Στο μεταξύ η πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων με σημερινή του ανακοίνωση εκφράζει στήριξη στην επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία. Στην πλατφόρμα συμμετέχουν το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο, το βιομηχανικό επιμελητήριο, ο σύνδεσμος Τ/κ εργολάβων, ο σύνδεσμος ξενοδόχων κά. Ο σύνδεσμος τ/κ εργολάβων ζητά με χωριστή ανακοίνωση να οδηγηθούν οι ύβρεις και οι επιθέσεις μέσω σχολίων εναντίον του Ακιντζί, ενώπιον της δικαιοσύνης.

 

 

©Πηγή: amna.gr