Ο Χανς Άσπεργκερ συνεργάστηκε με τους ναζί στον Β’ ΠΠ

Έγγραφα που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα υποδεικνύουν ότι ο Χανς Άσπεργκερ, ο θρυλικός παιδίατρος από την Αυστρία που έδωσε το όνομά του σε μια μορφή αυτισμού, συμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα ευθανασίας που εφάρμοσαν οι ναζί κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα αποδεικτικά στοιχεία προέρχονται από έγγραφα του ναζιστικού καθεστώτος που δεν είχαν εξεταστεί πιο πριν, αλλά και από τα αρχεία των ασθενών, τα οποία υποστηρίζουν ότι ο Δρ. Άσπεργκερ έδινε παραπεμπτικά για μια διαβόητη κλινική ευθανασίας σε παιδιά, αν και ο ίδιος κατά την διάρκεια της ζωής του είχε υποστηρίξει ότι είχε προστατεύσει ασθενείς από το ναζιστικό καθεστώς.

Συγκεκριμένα, τα αρχεία ασθενών δείχνουν ότι ο Αυστριακός παιδίατρος έστειλε παιδιά στην κλινική Αμ Σπίγκελγκρουντ της Βιέννης, όπου και δολοφονήθηκαν.

Τα έγγραφα έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ιστορικός Χέργουικ Τσεκ, ο οποίος τα δημοσίευσε στο περιοδικό  Molecular Autism, γράφοντας ότι ο «Προφέσορας Άσπεργκερ» ήταν συνεργάτης των ναζί και ανταμείφθηκε γι’ αυτό στο διάστημα της καριέρας του.

Επίσης ένα άρθρο του περιοδικού, το οποίο γράφτηκε από ακαδημαϊκούς του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, τονίζει ότι ο «Άσπεργκες, έγινε πρόθυμο γρανάζι της ναζιστικής δολοφονικής μηχανής» καθώς επίσης «τα μάτια και τα αυτιά του Τρίτου Ράιχ».

Να σημειωθεί ότι στην κλινική Αμ Σπιγκελγκρουντ σκοτώθηκαν συνολικά 789 παιδιά.

 

Δεν ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος

Σε μια ομιλία του το 1980 στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, λίγο πριν τον θάνατό του στην ηλικία των 74 ετών, δήλωσε ότι είχε αρνηθεί στην Γκεστάπο να μεταφέρει παιδιά σε κλινική ευθανασίας.

«Οι άνθρωποι στους οποίους έχει διαγνωστεί το σύνδρομο ‘Ασπεργκερ δεν θα πρέπει να  αισθάνονται και πολύ καλά μετά τις αποκαλύψεις» τόνισε στο BBC η Κάρολ Πόβι, διευθύντρια του Κέντρου Αυτισμού της Εθνικής Εταιρείας Αυτιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αναμένουμε ότι οι έρευνες αυτές θα προκαλέσουν μια μεγάλη συζήτηση μεταξύ των 700.000 ανθρώπων με αυτισμό που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο και των οικογενειών τους, ιδιαίτερα εκείνων που ταυτίζονται με τον όρο Άσπεργκερ» πρόσθεσε η Πόβι.