Ο δήμος Δέλτα τιμά την μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων

Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού διοργανώνει ο δήμος Δέλτα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης».

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 19 Μαΐου 2018, στις 7.00 μ.μ., στο Θεατράκι του 2ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών (Κανάρη 1).

«Τιμούμε την ιστορική μνήμη και τον ποντιακό ελληνισμό που αποτέλεσε θύμα του γενοκτονικού σχεδίου των κεμαλιστών της εποχής εκείνης. Τιμούμε παράλληλα όσους επιβίωσαν και κατάφεραν, μέσα από τον ξεριζωμό και την πίκρα για όσα έχασαν, να σταθούν όρθιοι και να δώσουν πνοή δημιουργίας στη Μακεδονία μας και σε ολόκληρη την Ελλάδα», δήλωσε δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος.

«Δυστυχώς η σημασία του συγκεκριμένου γεγονότος παραμένει επίκαιρη, αν αναλογιστούμε όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας. Θέλω να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν για την συγκεκριμένη εκδήλωση και ιδίως το δ.σ. και τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Διαβατών ‘‘Αλέξανδρος Υψηλάντης’’», πρόσθεσε ο κ. Φωτόπουλος.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο Στάθης Ταξίδης, δάσκαλος – συγγραφέας, αρχισυντάκτης του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών περιοδικού «Ποντιακή Εστία». Θέμα της ομιλίας «Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού – Ιστορική προσέγγιση και σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές συνέπειες μιας ατιμώρητης ύβρης κατά της ανθρωπότητας».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή ταινίας διάρκειας 15’ σχετική με το θέμα, καθώς και μουσική και χορό από μέλη του Συλλόγου Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης».

Την Κυριακή 20 Μαΐου 2018, στις 10.00 π.μ. θα τελεσθεί μνημόσυνο εις μνήμη των νεκρών στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων Διαβατών και στις 11.00 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Συλλόγου Ποντίων Διαβατών.