Ο Ερντογάν εξήγησε στον Μακρόν τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης στη ΒΑ Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήγησε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν τους στόχους της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η επιχείρηση συμβάλλει στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, ανέφερε η προεδρία.

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ δεσμεύθηκαν σήμερα να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, εξαιτίας της στρατιωτικής της επέμβασης στη Συρία, χωρίς ωστόσο να επιβάλουν στη χώρα το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων που επεδίωκαν η Γαλλία και η Γερμανία. Η Άγκυρα αντέδρασε έντονα, καταδικάζοντας τη στάση της Ένωσης.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε λίγο νωρίτερα πως η τουρκική επιχείρηση στη Συρία μπορεί να υπονομεύσει χρόνια μαχών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. «Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Πρώτα από όλα επειδή αυτή η τουρκική επιχείρηση στο βορειοανατολική Συρία μπορεί να υπονομεύσει πέντε χρόνια πολέμου ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Το Ισλαμικό Κράτος δεν πέθανε», είπε ο Λεντριάν στην Le Figaro.

Σύμφωνα επίσης με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και η Γαλλίδα ομόλογός του Φλοράνς Παρλί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία επί θεμάτων άμυνας και ασφάλειας, με κύριο θέμα συζήτησης τη Συρία.

©Πηγή: amna.gr