Φάνης Σπανός: «Ο αθλητικός τουρισμός είναι κάτι που θέλουμε, διεκδικούμε και ενισχύουμε»

Ο αθλητικός τουρισμός, αποτελούσε για πολλά χρόνια τον «κοιμώμενο γίγαντα» της τουριστικής βιομηχανίας. Πλέον και, σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, υπολογίζεται πως μέσα στα επόμενα χρόνια, οι δείκτες του αθλητικού τουριστικού προϊόντος θα παρουσιάσουν ανοδική πορεία, με ετήσια αύξηση που αγγίζει το 46%, τη στιγμή που ήδη κατέχει το 15% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς! Κομμάτι από την… πίτα των εναλλακτικών-ειδικών μορφών τουρισμού θέλει να έχει η Στερεά Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τις υποδομές που λειτουργούν ή και θα δημιουργηθούν τα προσεχή χρόνια, στις πέντε περιφερειακές ενότητές της (Βοιωτία, Εύβοια, Ευρυτανία, Φωκίδα, Φθιώτιδα).

Και το πράττει σε κάθε ευκαιρία! Μία από αυτές, ήταν η φιλοξενία στο κλειστό γυμναστήριο Κανήθου στην Χαλκίδα, του διεθνούς τουρνουά ταεκβοντό, Greece Open G1, που συγκέντρωσε περισσότερους από 800 αθλητές και αθλήτριες από 31 χώρες και το οποίο είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει δια ζώσης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Λάτρης του μαχητικού αυτού αθλήματος, όπως παραδέχθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο κ. Σπανός μίλησε για το φαινόμενο του αθλητικού τουρισμού και την ενίσχυσή του από την Περιφέρεια, την αθλητική κουλτούρα της Στερεάς Ελλάδας, τον στρατηγικό και κομβικό ρολο που παίζει η Περιφέρεια στην ανάπτυξη ενός τόπου, αλλά και στην… κεκτημένη ταχύτητα κινείται η Περιφέρεια, ως συνέπεια και της άκρως επιτυχημένης θητείας του προκατόχου του, Κώστα Μπακογιάννη.

«Στην Χαλκίδα είχα την ευκαιρία, ξανά και ξανά, να παρακολουθήσω από κοντά διοργανώσεις του ταεκβοντό. Είμαι λάτρης του αθλήματος και είμαστε τυχεροί που μας δόθηκε η ευκαιρία, αυτή τη φορά, να φιλοξενήσουμε μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις που έχουν γίνει ποτέ στην περιοχή μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα», είπε αρχικά ο 35χρονος Περιφερειάρης, ο οποίος είχε θητεύσει επί μια πενταετία και στην αυτοδιοίκηση, από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας.

Για τις προοπτικές που υπάρχουν ώστε η Χαλκίδα αλλά και γενικότερα η Στερεά Ελλάδα να φιλοξενήσει μια ακόμη μεγαλύτερη διοργάνωση ταεκβοντό, ο κ. Σπανός είπε πως «αυτή είναι μια ερώτηση που κάνουμε και οι ίδιοι στους εαυτούς μας όταν έρχεται κάτι καινούργιο, σημαντικό και μεγάλο. Και συνήθως επιλέγουμε να βουτήξουμε στα βαθιά και στο τέλος να βγούμε στην επιφάνεια νικητές, αφού θα τα έχουμε καταφέρει.

Πραγματικά ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα έχει αθλητική κουλτούρα. Έχει κουλτούρα φιλοξενίας αθλητικών διοργανώσεων. Το Καρπενήσι, η Χαλκίδα αλλά και άλλες πόλεις της περιφέρειας. Ειδικά η Χαλκίδα, έχοντας ως μεγάλο κεφάλαιο τα στάδια-γυμναστήρια της και ειδικά το κλειστό της Κανήθου, έχει τη δυνατότητα να φέρνει κόσμο. Κάτι που δίνει χαρά και στους συντοπίτες μας, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις αλλά νομίζω και στους αθλητές, προπονητές αλλά και όλους τους συνοδούς που έρχονται από πολύ μακριά, να απολαύσουν μια πολύ ωραία εμπειρία».

Για το κατά πόσο η Στερεά Ελλάδα διαθέτει εγκαταστάσεις ικανές να φιλοξενήσουν μεγάλα αθλητικά γεγονότα τόνισε πως «η Περιφέρεια έχει ένα καλό κεφάλαιο αθλητικών χώρων το οποίο δουλειά μας ειναι να το εμπλουτίζουμε και να το κάνουμε μεγαλύτερο. Και σε στάδια για κλασσικό αθλητισμό και σε κολυμβητηρια αλλά και σε κλειστά γήπεδα που φιλοξενούν αθλοπαιδιές αλλά και διοργανώσεις μαχητικών τεχνών και όχι μόνο».

Για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο αθλητικός τουρισμός παίζει σημαίνοντα ρόλα, όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Σπανός. «Είναι ξεκάθαρο ότι η φιλοξενία αθλητικών διοργανώσεων έχει τον χαρακτήρα του αθλητικού τουρισμού που είναι πολύ σημαντικός. Ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα οφέλη που έχει μια κοινωνία από το να λαμβάνουν χώρα στον τόπο της, αθλητικές δράσεις, αναπτύσσεται και η οικονομία της από την παρουσία και τη διαμονή όλων όσοι συμμετέχουν στις διοργανώσεις. Οπότε πραγματικά είναι κάτι που το θέλουμε, κάτι που το διεκδικούμε και γι` αυτόν τον λόγο το ενισχύουμε κιόλας».

Ο κ. Σπανός καλείται εδώ και λίγους μήνες να συνεχίσει το άκρως επιτυχημένο έργο του προκατόχου του, Κώστα Μπακογιάννη, γεγονός που ωστόσο δεν φαίνεται να τον αγχώνει ιδιαίτερα. «Το γεγονός ότι συνεχίζω αυτό που ξεκινήσαμε με τον Κώστα Μπακογιάννη, το αντιλαμβάνομαι μόνο ως εφόδιο και ως εφαλτήριο για να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα πράγματα. Ακόμα πιο σωστά. Ακόμα πιο αποτελεσματικά. Έτσι λοιπόν, η Στερεά Ελλάδα είναι από μόνη της μια πρόκληση. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας σε έκταση. Ετερόκλητη περιφέρεια στην οποία ό,τι μπορείς να βρεις στην Ελλάδα, μπορείς να το βρεις και στη Στερεά Ελλάδα. Και γι` αυτό έχει εξίσου ετερόκλητα στοιχήματα μάχης για να δώσεις και νίκης για να κατακτήσεις. Μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω και γι` αυτό αφιερώνω όλες μου τις δυνάμεις στην Περιφέρεια».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας χαρακτήρισε «στρατηγικό» και «κομβικό» τον ρόλο της Περιφέρειας στην ανάπτυξη ενός τόπου αφού «διαχειρίζεται χρηματοδοτικά εργαλεία. Υλοποιεί αναπτυξιακά έργα σε συνεργασία και με την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση -γιατί οι Περιφέρεις είναι Ευρωπαϊκό όργανο- και με τον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης στους Δήμου. Κι αυτόν το συντονιστικό ρόλο είναι που θέλουμε κι εμείς να τονώσουμε ούτως ώστε ολόκληρο το θεσμικό σύστημα, αυτό που λέμε Πολιτεία, να μπορεί να κάνει πράγματα ωφέλιμα για τους πολίτες στους οποίους εν τέλει όλοι αναφερόμαστε».

Αναφορικά με τους τομείς που καλείται να δώσει ιδιαίτερο βάρος η Περιφέρεια διευκρίνησε πως «έχοντας μια κεκτημένη ταχύτητα και μια συνέχεια από την προηγούμενη περιφερειακή μας θητεία, αυτό μας επέτρεψε να ξεδιπλώσουμε τη δουλειά μας από την πρώτη ημέρα σε όλο το φάσμα των στόχων και των δραστηριοτήτων της περιφέρειας. Έτσι δουλεύουμε και τις υποδομές μας πολύ εντατικά. Δουλεύουμε τον τουρισμό, τον Πολιτισμό που είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη χώρα. Στη Στερεά Ελλάδα περιμένουμε και τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης όπου η Ρούμελη είχε σημαίνοντα ρόλο αλλά και τα 2.500 χρόνια από τους Περσικούς Πολέμους και δη τις Θερμοπύλες. Και βέβαια μια καθημερινή μάχη είναι η αγροτική ανάπτυξη, η βιομηχανία και εν τέλει όλα αυτά, τα μικρά και τα μεγάλα για τα οποία μας έδωσαν την εντολή οι πολίτες να υλοποιήσουμε».

 

 

©Πηγή: amna.gr