Ο Ιβάν Σαββίδης 53ος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία

Ο Ιβάν Σαββίδης «εκτοξεύθηκε» στην 53η θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία! Μάλιστα, η «αναρρίχησή» του στη σχετική λίστα του ρωσικού Forbes φαντάζει ακόμη πιο εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς, ότι μόλις ένα χρόνο νωρίτερα ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ δε βρισκόταν καν στους πρώτους 200 πλουσιότερους πολίτες της Ρωσίας.

Το «χρυσό» deal που έκανε ο Ιβάν Σαββίδης

Σύμφωνα πάντα με τη Forbes, η περιουσία του ομογενούς επιχειρηματία ανέρχεται σε 1,9 δισ. δολάρια. Στα μέσα Μαρτίου, εξάλλου, ο Ιβάν Σαββίδης είχε πρωταγωνιστήσει στο deal της χρονιάς, παραχωρώντας τον όμιλο παραγωγής και διανομής καπνικών προϊόντων Donskoy Tabak, στον ιαπωνικό κολοσσό Japan Tobacco, έναντι του ποσού των 1,6 δισ. δολαρίων. Μαζί με την Donskoy Tabak, στους Ιάπωνες παραχωρήθηκε και καπνοβιομηχανία της Ξάνθης, ΣΕΚΑΠ.

Οι Ρώσοι κροίσοι που… κολυμπούν στο χρήμα

Όσον αφορά τους υπόλοιπους μεγιστάνες που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα του ρωσικού Forbes, την πρώτη θέση κατέχει ο πρόεδρος της παραγωγού χαλύβδινων προϊόντων NMLK Group, Vladimir Lisin, με περιουσία 19,1 δισ. δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ο Ρώσος κροίσος είχε ξεκινήσει ως εργαζόμενος σε ορυχείο της Σιβηρίας, πριν ενταχθεί αργότερα στη βιομηχανία χάλυβα, στην Κεντρική Ρωσία.

Στη δεύτερη θέση, με περιουσία 18,7 δισ. δολαρίων, συναντάμε τον Alexey  Mordashov, επίσης από το χώρο της χαλυβουργίας και συγκεκριμένα κύριο μέτοχο της εταιρείας Severstal. Στην τρίτη θέση συναντάμε τον Vladimir Potanin, που ασχολείται με το χώρο των μετάλλων και έχει περιουσία που υπολογίζεται στα 15,9 δισ. δολάρια.

Ποσά και νούμερα που… ζαλίζουν

Συνολικά, τα περιουσιακά στοιχεία των 200 πλουσιότερων Ρώσων υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 485 δισ. Δολάρια. Μάλιστα, τον περασμένο χρόνο αυξήθηκαν κατά 25 δισ. δολάρια.

Αυξημένος είναι και ο αριθμός των Ρώσων δισεκατομμυριούχων, καθώς, σύμφωνα πάντα με το Forbes, αυτοί αυξήθηκαν κατά 29 την τελευταία διετία. Και μάλιστα, σε μία εποχή μεγάλης έντασης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.

Πλέον, οι δισεκατομμυριούχοι ανέρχονται στους 106, έναντι 96 το 2017 και 77 το 2016.