Ο καρκίνος είναι ένα νόσημα όπως και άλλα νοσήματα

«Η Ιατρική Ακριβείας είναι ένα καινούργιο υπόδειγμα Ιατρικής που βασίζεται στην κατανόηση της μοναδικότητας κάθε ξεχωριστού ασθενούς. Δεν μιλάμε για τον καρκίνο του πνεύμονα, μιλάμε για τον συγκεκριμένο ασθενή, που έχει τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του πνεύμονα, άρα οι παρεμβάσεις είναι πολύ πιο ειδικές και αυτό έχει δύο πολύ πιο ευεργετικά αποτελέσματα. Το ένα οδηγεί, λόγω της καλύτερης επιλογής της θεραπείας σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά της, το δεύτερο, καθώς η θεραπεία είναι πιο ειδική, στο ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γενικά λιγότερες», είναι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει τη βάση του τεχνολογικού εργαλείου που ονομάζεται Ιατρική Ακριβείας ο δρ. Κώστας Σταματόπουλος, διευθυντής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ και συντονιστής του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας (ΕΔΙΑ)*.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Σταματόπουλος απαντά σε ένα καίριο ερώτημα που αφορά τη δημιουργία ενδεχομένως μιας ειδικής, εξατομικευμένης θεραπείας για κάθε ασθενή. «Ενώ μεν απέχουμε από το να φτιαχτεί ένα φάρμακο για κάθε άρρωστο, σήμερα πηγαίνουμε σε μια νέα φάση, χάρη στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που προκαλούν τις ανθρώπινες ασθένειες, σήμερα μπορούμε και χρησιμοποιούμε ειδικά φάρμακα για ειδικές βλάβες», επισημαίνει ο Έλληνας επιστήμονας που τονίζει πως με αυτό τον τρόπο «οι παρεμβάσεις των ιατρών είναι πολύ πιο ακριβείς» και από αυτή την πολύ πιο εστιασμένη στόχευση έρχεται και ο συγκεκριμένος, σχετικά νέος, αυτός όρος της Ιατρικής Ακριβείας.

 

«Ο στόχος της ανάλυσής μας με τις καινούργιες αυτές μεθόδους είναι το DNA»

«Ο καρκίνος είναι ένα νόσημα που δημιουργείται από την απορρύθμιση της λειτουργίας των κυττάρων, μια απορρύθμιση που οφείλεται πολύ συχνά σε βλάβες του DNA. Υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί, αλλά γενικά αυτή η απορρύθμιση είναι η βάση της ασθένειας, συχνά μια διαταραχή δηλαδή στα γράμματα -όπως μπορούμε να το πούμε- του DNA που είναι το βιβλίο της ζωής», αναφέρει ο συντονιστής του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας και περιγράφει τις νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις στον τομέα και το πώς αυτές γίνονται η βάση για μια καλύτερη αποθεραπεία όπως και ποιότητα ζωής.

«Αυτό που συμβαίνει είναι πως τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκαν πολύ οι μέθοδοι με τις οποίες μπορούμε να διαβάζουμε αυτό το βιβλίο, και την ίδια ώρα μπορούμε να διαβάζουμε και μεγάλα κομμάτια του βιβλίου, και να αποκτούμε και πληροφορία τόσο μεγάλη και βαθιά ώστε να αποκαλύπτονται καινούργιες βλάβες», τονίζει ο κ. Σταματόπουλος. Απαντώντας δε στο αίτημα ασθενών για μια πιο αποτελεσματική διαδικασία αποθεραπείας τους με αυτές τις νέες τεχνολογίες που βρίσκουν εφαρμογή στις Επιστήμες της Υγείας, ο διευθυντής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ σημειώνει: «Μπορούμε να στοχεύουμε, να αναπτύσσουμε φάρμακα ειδικά για αυτές τις βλάβες και έτσι να πετυχαίνουμε καλύτερο αποτέλεσμα».

©Πηγή: amna.gr