Ο Μητσοτάκης «κουρεύει» το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ

Τον στρατηγικό του στόχο να «κουρέψει» το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους προέδρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε ενώπιον του Γιώργου Στασινού και του Στράτου Παραδιά πως επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30% με εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, ώστε το μέσο ελληνικό νοικοκυριό που σήμερα πληρώνει φόρο ΕΝΦΙΑ περίπου 500 ευρώ να μην ξεπερνά τα 350.

«Το ζήτημα της αγοράς ακινήτων στο δικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα» εξήγησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πως κέρδισαν τις εκλογές υποσχόμενοι, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Και όμως αντί Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος να τον καταργήσουν, τον εκτόξευσαν στα ύψη μέσω αύξησης των συντελεστών στο συμπληρωματικό φόρο και τη μείωση του αφορολόγητου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ. Κάπως έτσι, όπως έχουν υπολογίσει στην Πειραιώς, οι φόροι επί των ακινήτων πολλαπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα από 721 εκ. ευρώ που ήταν το 2000, τα τελευταία χρόνια να κυμαίνονται μεταξύ 3,2 και 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Στη Νέα Δημοκρατία τονίζουν ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τον ολισθηρό δρόμο του λαϊκισμού και των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δεσμεύονται ότι θα λάβουν πολύ συγκεκριμένα μέτρα που θα αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και της οικονομίας συνολικά.

Οι 6 προτάσεις της ΝΔ

Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται για:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
  • Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων.
  • Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.
  • Έκπτωση φόρου 40% έως 50% για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων, με ειδική μέριμνα για τα φτωχότερα νοικοκυριά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
  • Απλοποίηση των μεταβιβάσεων και μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σήμερα απαιτούνται 23 δικαιολογητικά, ο στόχος μας είναι, να μειωθούν άμεσα στο ένα τρίτο και σταδιακά να είναι διαθέσιμα όλα ηλεκτρονικά.
  • Ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών (Πρόγραμμα golden visa & νομοθεσία nom/dom)

Στρατηγικός στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευση είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ να τονώσει επενδύσεις και διαθέσιμο εισόδημα σε κάθε σπίτι. Όπως εκτιμούν υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, ακόμη και μερική να είναι η ανάκαμψη των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων, μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση  της απασχόλησης και των εισοδημάτων σε πολλά επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή και τη διαμεσολάβηση. Είναι, δηλαδή, απαραίτητη προϋπόθεση για το θετικό επενδυτικό σοκ που έχει η ανάγκη η χώρα μας για να βγει οριστικά από την κρίση.

Ζητούμενο η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης

«Με τις προτάσεις μας για μείωση φόρων και παροχή κινήτρων, εξυπηρετείται ο στρατηγικός στόχος της  ανάκαμψης των επενδύσεων μέσα από την κατασκευή νέων ή και την ανακατασκευή παλαιών κατοικιών. Έτσι επιτυγχάνεται αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κατοικιών και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας μας. Ακόμη περισσότερο όμως, αυξάνεται η προστιθέμενη αξία των ακινήτων και αποφεύγεται η γκετοποίηση των πόλεων μας, ιδίως στις κεντρικές γειτονιές. Οι προτάσεις μας, επομένως, εκτός από άμεση ωφέλεια στους φορολογούμενους από τη μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης, προκαλούν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα σε αναπτυξιακό, κοινωνικό αλλά και περιβαλλοντικό επίπεδο» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Δείτε το βίντεο με τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αγορά ακινήτων: