Ο Μητσοτάκης θέλει να “κάψει” την απλή αναλογική

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Τρόπους που θα του επιτρέψουν να “κάψει” την απλή αναλογική αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών το 2021.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι το τελευταίο που έχει κατά νου, ωστόσο η επισήμανσή του ότι απλή αναλογική “σημαίνει μετά βεβαιότητας διπλές κάλπες”, έχει σημάνει συναγερμό στα κομματικά επιτελεία.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αν το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να εφαρμόσει το σχέδιο της διπλής εκλογικής αναμέτρησης, θα το πράξει άμεσα προκειμένου να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι βρίσκεται “καβάλα” στο άλογο και οδηγεί τις πολιτικές εξελίξεις. Θα προκηρύξει, δηλαδή, εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, γνωρίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος πολιτικά και έχοντας ως δεδομένο ότι δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση, η χώρα θα οδηγεί σε διάστημα ενός μήνα σε δεύτερες κάλπες με νέο εκλογικό νόμο.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Δεκέμβριο, αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.  Νωρίτερα, η κυβέρνηση θα έχει περάσει την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα επιτρέπει την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους και άρα θα αποσυνδέει την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα από τη διάλυση της Βουλής.

Ο Παυλόπουλος και οι άλλοι…

 Με την αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος η κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορεί να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από 3 διαφορετικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια. Και αυτό γιατί ενώ στις δυο πρώτες θα χρειάζονται 200 ψήφοι, κάτι που είναι απίθανο να συμβεί, στην τρίτη θα απαιτούνται μόλις 151, κάτι που δεν ανησυχεί τη ΝΔ που έτσι και αλλιώς είναι αυτοδύναμη.

Το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Προκόπη Παυλόπουλο είναι κάτι που θα φανεί στο τέλος του χρόνου. Μια πρώτη πολιτική εκτίμηση αναφέρει οτι αν το ΚΙΝΑΛ συμφωνήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου τότε η ΝΔ είναι πολύ πιθανό να προτείνει πρόσωπο από την κεντροαριστερά. Εάν όμως δεν βρεθεί πεδίο συμφωνίας και ληφθεί η απόφαση για διπλές εκλογές, τότε η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι αμιγώς κεντροδεξιά. Στην προκειμένη περίπτωση ακούγεται έντονα τελευταία το όνομα του Αντώνη Σαμαρά.

Οι νέες φοροελαφρύνσεις

Εάν, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες διπλές εκλογές, θα έχει μαζί του τη μεσαία τάξη, η οποία δηλώνει ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα προσπάθεια μείωσης της φορολογίας. Το επόμενο διάστημα μάλιστα πρόκειται να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020 μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη στήριξη της οικογένειας.

Ειδικότερα, όπως τα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη:

 -Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.

-Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις για τα εισοδήματα του 2019 από 28% στο 24%, με προοπτική να μειωθεί τελικά στο 20%, ενώ ο φόρος στα μερίσματα μειώνεται από 10% σε 5%. Και αυτά δεν αφορούν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις -όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ- αλλά εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και ένα σημαντικό τμήμα της μεσαίας τάξης.

– Παράλληλα, αναστέλλεται για τρία χρόνια ο Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων, ενώ δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση κτιρίων. Και αυτά, μαζί με την μείωση του ΕΝΦΙΑ, συνιστούν μέτρα που συμβάλλουν στην προσπάθεια να ανακτήσουν τα σπίτια μας την αξία που έχασαν. Προσπάθεια που επίσης υπηρετεί όλους τους Έλληνες και πρωτίστως τη μεσαία τάξη.

-Και βέβαια σημαντική για τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη είναι η παροχή  πρόσθετου αφορολόγητου 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά και η μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.