Ο νέος πρόεδρος της Κούβας δεσμεύτηκε να συνεχίσει την επανάσταση

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας, ύστερα από έξι δεκαετίες ηγεσίας υπό την οικογένεια Κάστρο, εξέλεξε νωρίτερα νέο ηγέτη. Ο νεοεκλεγέντας πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, δεσμεύτηκε από την πλευρά του, ότι «η επανάσταση θα συνεχιστεί».

Ο 57χρονος Ντίας-Κανέλ, που αποτελεί πλέον τον νέο πρόεδρο του Συμβουλίου του Κράτους αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια για τον Ραούλ Κάστρο, τονίζοντας ότι παραμένει ηγέτης της κουβανικής επανάστασης.

Τι δήλωσε ο νέος πρόεδρος

«Η εντολή που δόθηκε από τον λαό σε αυτήν την Εθνοσυνέλευση είναι να συνεχίσει την κουβανική επανάσταση σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή […] στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του οικονομικού μοντέλου. Παράλληλα ο ίδιος ανακοίνωσε ότι σκοπέυει «να αλλάξει ό,τι χρειάζεται να αλλαχθεί», ενώ ταυτόχρονα θα υπερασπιστεί και θα «τελειοποιήσει» την επανάσταση.

Ακόμα, απεύθυνε εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα και προς τις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι η χώρα του προτίθεται να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών «με όσους μας αντιμετωπίζουν ισότιμα» και τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική δεν θα αλλάξει και ο ίδιος δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τις αρχές του.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, ανακοίνωσε ότι ο Κάνελ Ντίαζ, θα μπορούσε να ηγηθεί κατάλληλα και του Κομμουνιστικού Κόμματος όταν ο ίδιος αποχωρήσει από την θέση.