«Ο ΟΑΧΟ ολοκλήρωσε τους ελέγχους στην Συρία – Αναμένουμε πόρισμα»

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ, δήλωσε νωρίτερα ενώπιον δημοσιογράφων πως οι ειδικοί επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), που πραγματοποίησαν ελέγχους στην Ντούμα της Συρίας, ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες διαδικασίες.

Ο Κανασένκοφ ανέφερε ότι οι ρωσικές υπηρεσίες προσέφεραν ότι ήταν δυνατόν από την πλευρά τους προκειμένου να διευκολύνουν το έργο των επιθεωρητών, όπως για παράδειγμα κτήρια, χώρους αλλά και εγκαταστάσεις. Παράλληλα ανέφερε ότι η ρωσική στρατιωτική αστυνομία βρίσκονταν στο σημείο προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφάλεια των επιθεωρητών.

Τι «έψαξαν» οι επιθεωρητές κατά τους ελέγχους

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι επιθεωρητές πραγματοποίησαν ελέγχους σε «δύο διαμερίσματα, στα οποία υποτίθεται ότι έγινε χρήση δηλητηριωδών ουσιών, απ’ όπου πήραν τα απαραίτητα για την έρευνα τους δείγματα, καθώς και ένα εργαστήριο των τρομοκρατών και μια αποθήκη με χημικές ουσίες. Επισκέφθηκαν το νοσοκομείο της πόλης Ντούμα όπου υπέβαλλαν ερωτήσεις σε ντόπιους κατοίκους και σε όσους είχαν συμμετάσχει στο σκηνοθετημένο βίντεο, που γύρισαν τα μέλη της οργάνωσης «Λευκά κράνη», ενώ επίσης πήραν τα απαραίτητα δείγματα».

Υπενθυμίζεται ότι οι επιθεωρητές κλήθηκαν να ερευνήσουν την συγκεκριμένη περιοχή της ανατολικής Γούτας, έπειτα από καταγγελία που δέχθηκαν στις 7 Απριλίου, για χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων από πλευράς των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.