Ο «speaker» Μπέρκοου εγκαταλείπει την θέση του έπειτα από δέκα χρόνια και αναρίθμητα βροντερά «Order!»

Εγινε πρόσωπο κλειδί του Brexit με τα κεραυνοβόλα «Order!» και τις πληρωμένες απαντήσεις του. Ο συντηρητικός πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Τζόν Μπέρκοου, εγκαταλείπει σήμερα τον θρόνο του έπειτα από δέκα χρόνια στο αξίωμα.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο, η 31η Οκτωβρίου επρόκειτο να μείνει στην Ιστορία ως το τέλος μισού αιώνα συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι λογικό που στα 56 του χρόνια ο «speaker» της Βουλής αποφάσισε για γυρίσει σελίδα στην δική του καριέρα αυτήν την ημερομηνία.

Ομως η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση αναβλήθηκε για τρίτη φορά. Την στιγμή που αρχίζει η νέα σεζόν αυτού του σίριαλ χωρίς τέλος, η σεζόν των πρόωρων εκλογών, η χώρα χαιρετά μία από πιο εμβληματικές προσωπικότητες της πολιτικής της σκηνής. Ο διάδοχός του θα επιλεγεί την Δευτέρα ανάμεσα σε εννέα υποψήφιους.

Με την μαύρη μεταξωτή του τήβεννο και τις πολύ χαρακτηριστικές του γραβάτες, ηγήθηκε των συνεδριάσεων με την περίφημη βροντερή του κραυγή  «Order!» 14.000 φορές σε δέκα χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του BBC.
Συντηρητικός, ταπεινής καταγωγής, έγινε το καρφί στο μάτι διαδοχικών συντηρητικών κυβερνήσεων. Ο Ντέιβιντ Κάμερον προσπάθησε να τον πετάξει από την θέση του. Ματαίως…

Δύο φορές αυτήν την χρονιά αρνήθηκε την διεξαγωγή ψηφοφοριών, πρώτα στην Τερέζα Μέι και έπειτα στον Μπόρις Τζόνσον, για τις συμφωνίες τους για το Brexit, με την επίκληση της αρχής ότι το ίδιο κείμενο δεν μπορεί να εισαχθεί δύο φορές προς συζήτησιν, προκαλώντας το στρατόπεδό του των Τόρις να τον κατηγορήσει για μεροληπτική στάση.

Αλλά τις επικρίσεις των Συντηρητικών προκάλεσε και η θέση του κατά της εκφώνησης ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων κατά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου το 2018 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

©Πηγή: amna.gr