Φωτογραφεία αρχείου INTIME

Οι Γάλλοι στην Αθήνα για τις φρεγάτες

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Το www.politik.gr πληροφορείται από πηγές στο Πεντάγωνο πως γαλλική αντιπροσωπεία βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και συζητά με τους αρμόδιους στρατιωτικούς και πολιτικούς παράγοντες του υπουργείου Άμυνας για τις φρεγάτες “FREMM” του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, την παραχώρησή τους και τον τρόπο που αυτή θα γίνει.

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται σε πολύ καλό κλίμα, αναμένεται να συνεχιστούν κι αύριο Παρασκευή.

Στο μεταξύ, καζάνι που βράζει δεν είναι μόνο το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, αλλά, δυστυχώς όπως πληροφορούμαστε, και η ηγεσία της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο.

Την ώρα που τα δύο μειονοτικά κόμματα, το ΚΕΑΔ και το MEGA, βρίσκονται στη φάση συζητήσεων για να λύσουν τις διαφορές τους σαν κεραυνός εν αιθρία ήρθε η παραίτηση του Λεωνίδα Παππά μεταμεσονύκτια ώρα από την προεδρία της Ομόνοιας, κάτω από τη σκέπη της οποίας λειτουργούν τα δύο κόμματα.

Τα καθήκοντα του προέδρου εκτελεί προσωρινώς ο αντιπρόεδρος Φρέντυ Μπελέρης, ο οποίος θεωρείται επικίνδυνος από κύκλους του ΥΠΕΞ, χαρακτηριζόμενος ως εθνικιστικών τάσεων.

Κι όλα αυτά έρχονται σε μια εποχή που Αθήνα και Τίρανα συζητούν για την εύρεση μιας συνολικής λύσης για τα προβλήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές, ανάμεσα στα οποία η χάραξη της ΑΟΖ και η προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Κοντά σε λύση με Αλβανία – ΠΓΔΜ

Σύμφωνα, πάντως, με όσα αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο www.politik.gr, η διαπραγμάτευση πηγαίνει πολύ καλά και θα καταλήξει θετικά πολύ σύντομα, αφού στην Αλβανία τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένες να τα βρουν με την Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, είναι πολύ αισιόδοξες και για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ και στηρίζουν το συναίσθημά τους αυτό και στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού του βόρειου γείτονα Ζόραν Ζάεφ, με τις οποίες “προετοιμάζει το κλίμα για να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας”.

Επιβεβαιώνουν, την ίδια ώρα, ότι αγκάθι παραμένει το “erga omnes”, η αποδοχή δηλαδή από τα Σκόπια της νέας τους ονομασίας και για το εσωτερικό και το εξωτερικό, ενώ από την άλλη προσθέτουν με νόημα πως όσο πλησιάζεις στη λύση τόσο πιο δύσκολη φαίνεται, αφού προσεγγίζεις το σκληρό πυρήνα των προβλημάτων.