Οι κυβερνήσεις πέφτουν όταν χάνουν την κοινωνία

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Τα εύκολα χρόνια της αντιπολίτευσης, τότε που συνήθιζε να λέει πολλές ανέξοδες κουβέντες παραπάνω και χτυπούσε νευρικά από ανυπομονησία το αριστερό του πόδι στον… προθάλαμο της εξουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας συνήθιζε να λέει ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν όταν χάνουν τη στήριξη από την κοινωνία.

Χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη φράση αφενός για να… πικάρει τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε λάβει το… μήνυμα από τις ευρωεκλογές του 2014 και αφετέρου για να καταδείξει προς κάθε πολιτική κατεύθυνση -εντός και εκτός συνόρων- ότι ερχόταν με ορμή προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Τότε βέβαια οι δημοσκοπήσεις τον ευνοούσαν και ήταν χρήσιμο «πολιτικό εργαλείο». Σήμερα που αποτυπώνουν τη δυσαρέσκεια της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας και τα «μαύρα σύννεφα» πυκνώνουν πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, συγκεκριμένοι κύκλοι τις χαρακτηρίζουν ως «μέσο προπαγάνδας σκοτεινών διαδρόμων» που θέλουν να βλάψουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο που οι συγκεκριμένοι opinion leaders ξεχνούν ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν «φωτογραφία» της στιγμής και πως επί σχεδόν δυο χρόνια καταγράφουν συστηματικά την κατάρρευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει το 1/5 του εκλογικού του σώματος

Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα και αυτό τεκμηριώνεται από χειροπιαστά δημοσκοπικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της εταιρείας «Pulse» το 11% εκείνων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015, σήμερα δηλώνει ότι προτίθεται να ψηφίσει ΝΔ. Αν σε αυτήν τη μεγάλη διαρροή προσθέσει κανείς και το υψηλό ποσοστό όσων πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν αναποφάσιστοι ή ότι θα προτιμήσουν το «λευκό», τότε η Κουμουνδούρου αποδυναμώνεται κατά το 1/5 του εκλογικού της σώματος.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Σε ό,τι αφορά στην παράσταση νίκης η ΝΔ παραμένει σταθερά μπροστά με 32 μονάδες διαφορά, γεγονός που μαρτυρά πως η πλειοψηφία της κοινωνίας αναγνωρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η καταλληλότερη πολιτική δύναμη για να βγάλει τη χώρα από το σημερινό αδιέξοδο. Στο στοιχείο αυτό προσθέστε και το εξής ενδιαφέρον: Για πρώτη φορά ο αρχηγός του κόμματος που προηγείται στην παράσταση νίκης, προηγείται και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμπιστεύεται το 31% των ερωτηθέντων, έναντι 23% που προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα.

Σαφώς και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει… σφυγμό  κινείται σε υψηλά δημοσκοπικά δεδομένα, παρά το ότι μετεκλογικά διέψευσε τις προσδοκίες που ο ίδιος καλλιέργησε και τα ακραία φοροεισπρακτικά μέτρα που έχει εφαρμόσει, πρέπει να προβληματίσει έντονα την Πειραιώς. Ωστόσο το σταθερό προβάδισμα Μητσοτάκη είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους κυβερνητικούς προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ισχυριζόμενοι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν… περπατάει στην κοινωνία.

Δυσαρεστημένη η κοινωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και το δείχνει…

Την κατάρρευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη συνείδηση του κόσμου, αλλά και την έντονη δυσαρέσκειά του για την ακολουθούμενη πολιτική αποκαλύπτουν  τρία ακόμα ποιοτικά χαρακτηριστικά της τελευταίας δημοσκόπησης. Πρώτον  οι συσπειρώσεις. Το 82% των ψηφοφόρων της ΝΔ παραμένει πιστό στην αξιωματική αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει κάτω από το 50% και κυμαίνεται γύρω στο 47%. Δεύτερον το 68% των πολιτών αισθάνεται ανασφάλεια λόγω του χαμηλού επιπέδου αστυνόμευσης που επικρατεί σε όλη τη χώρα. Όταν ακόμη και το 55% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται για την αύξηση της εγκληματικότητας, τότε στο Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να έχουν αντιληφθεί ότι η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα. Τρίτον, το 56% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των δυο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές της Ανδριανούπολης. Για την ιστορία, τον Μάρτιο το αρνητικό ποσοστό ήταν 51%. Τέταρτον το 61% απάντησε πως τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση και πως στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ισχύει το κάθε πέρυσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα.

Και να φανταστεί κανείς πως ακόμη δεν έχει γίνει αντιληπτό στον κόσμο πως τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας λόγω των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί από την πλειοψηφία για το 2019 και το 2020.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς έμπειρος δημοσκόπος για να διαπιστώσει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ βρίσκονται σε αποδρομή. Μοιραία, το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα προκηρύξει εκλογές.

Τα δυο σενάρια των εκλογών

Κατά την άποψη μου δυο είναι τα πιθανά σενάρια. Ένα για κάλπες τον Οκτώβριο του 2018, έχοντας προηγουμένως στήσει φιέστα για την περιβόητη «καθαρή» (που μόνο… καθαρή δεν είναι τελικά) έξοδο από τα μνημόνια και ένα για τον Οκτώβριο του 2019, ταυτόχρονα δηλαδή με τις αυτοδιοικητικές. Στο πρώτο κινδυνεύει να διαχειριστεί ο ίδιος τα επίπονα μέτρα που έχει ήδη λάβει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ στο δεύτερο ενδεχομένως να πιστεύει ότι η κοινωνία θα «εκτονωθεί» στην κάλπη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ψηφίζοντας με διαφορετικά κριτήρια σε εκείνη των εθνικών εκλογών.

Αυτήν τη στιγμή και τα δυο σενάρια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το πιο από τα δυο θα υλοποιήσει θα το αποφασίσει ο ίδιος…