Οι «μπλε» οθόνες των κινητών επηρεάζουν τον ύπνο των παιδιών

Αυστραλοί εκπαιδευτικοί προειδοποιούν ότι η συνήθεια των παιδιών να «παίζουν» με ηλεκτρονικές συσκευές- κυρίως κινητών τηλεφώνων- το βράδυ πριν κοιμηθούν, επηρεάζει τον ύπνο τους καταστρέφοντας σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και την ψυχική τους υγεία.

Όπως εκτιμούν λοιπόν οι ειδικοί, το μπλε φως που εκπέμπουν οι κινητές συσκευές καθυστερεί την απελευθέρωση της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο, διαταράσσοντας τους κιρκαδικούς ρυθμούς του σώματος οι οποίοι ρυθμίζουν τους κύκλους ύπνου.

Εάν δημιουργηθεί διαταραχή αυτού του κύκλου, αυξάνονται οι πιθανότητες για συναισθηματική αστάθεια, άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη.

Τι έδειξε έρευνα των εκπαιδευτικών

Σύμφωνα με έρευνα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εκπαιδευτικοί της χώρας, η τάση αυτή κάνει τα παιδιά να ενεργούν σαν «βρυκόλακες φορητών συσκευών» με αποτέλεσμα να «λαγοκοιμούνται» το μεγαλύτερο διάστημα της σχολικής ημέρας και να νιώθουν κουρασμένα από την έλλειψη σωστού ύπνου.

Το τελευταίο διάστημα, τα σχολεία έχουν καταγράψει μια αύξηση των περιστατικών στα οποία ζητήθηκε η συνδρομή ψυχολόγου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν εφαρμογές τις οποίες μπορούν να βάλουν οι γονείς στο κινητό τους οι οποίες δεν περιορίζουν την πρόσβαση των παιδιών στην τεχνολογία, αλλά επιτρέπουν στους γονείς να γνωρίζουν σε ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους, ώστε να τα συμβουλέψουν καταλλήλως