Οι νυχτερινοί τύποι κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο

Σύμφωνα με μια νέα Αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι που μένουν ξύπνιοι έως αργά τη νύχτα και δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι την επόμενη μέρα, κινδυνεύουν περισσότερο από πρόωρο θάνατο, σε σχέση με όσους πέφτουν νωρίς για ύπνο και ξυπνούν επίσης νωρίς.

Στο παρελθόν, προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι νυχτερινοί τύποι έχουν περισσότερες μεταβολικές διαταραχές και καρδιαγγειακές νόσους. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι οι νυχτερινοί τύποι κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο περισσότερο από ό,τι οι πρωινοί τύποι. Οι πρώτοι πάσχουν από περισσότερες ασθένειες (διαβήτη, νευρολογικές παθήσεις  κ.α.), καθώς και διαταραχές ψυχικής υγείας, σε σχέση με τους δεύτερους.

Ποια ήταν ο βασικός διαχωρισμός των συμμετεχόντων στην έρευνα

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Σικάγο και του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό χρονοβιολογίας Chronobiology International, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 434.000 ανθρώπους ηλικίας 38 έως 73 ετών, οι οποίοι ρωτήθηκαν κατά πόσο είναι πρωινοί ή νυχτερινοί τύποι.

Στη συνέχεια, μελετήθηκε το ιατρικό ιστορικό τους, σε βάθος εξαετίας και διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο οι νυχτερινοί τύποι έχουν 10% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες.

Μπορεί οι νυχτερινοί τύποι να έχουν ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι που δεν ταιριάζει με το εξωτερικό περιβάλλον τους. Μπορεί να είναι το ψυχολογικό στρες, το ότι τρώνε σε λάθος ώρα για το σώμα τους, ότι δεν ασκούνται αρκετά, ότι δεν κοιμούνται αρκετά, ότι κάνουν μεγαλύτερη χρήση αλκοόλ.

Αξίζει λοιπόν να αναφερθεί ότι υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα ανθυγιεινών συμπεριφορών που σχετίζονται με το ότι μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά. Για αυτό και ο καθηγητής βιολογίας Μάλκολμ φον Σαντζ δήλωσε ότι πρόκειται για θέμα Δημόσιας Υγείας που δεν μπορεί πλέον να αγνοείται.