ΙΝΤΙΜΕ

Οι περικοπές των συντάξεων φέρνουν εξελίξεις

Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλούν οι επερχόμενες περικοπές των συντάξεων το 2019 καθώς οι δανειστές κάθε άλλο παρά συμφωνούν με το “πάγωμα” των σχετικών διατάξεων που ζητά η κυβέρνηση.

Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς σε κύριες και επικουρικές συντάξεις έως 18%,από το 2019 -για την ακρίβεια από τον Δεκέμβριο του 2018 όταν και καταβάλλονται οι συντάξεις Ιανουαρίουαπό τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ. Ο επανυπολόγισμός των συντάξεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί -και σύμφωνα με την “Καθημερινή”, περισσότερο αναμένεται να επηρεαστούν συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ –ΟΑΕΕ, συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, των Ταμείου Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, συνταξιούχοι ΙΚΑ σε υψηλές ασφαλιστικές κλάσεις και αυτοί που η σύνταξή τους έχει υπολογιστεί με τα κατώτατα όρια.

Η διαδικασία

Βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, με τον επανυπολογισμό των συντάξεων ο ΕΦΚΑ προχωρά στην αντιπαραβολή των δύο ποσών. Ως ποσό σύνταξης του αρχικού τρόπου υπολογισμού λαμβάνεται υπ’ όψιν το καθαρό ποσό που λαμβάνει ο συνταξιούχος -στο οποίο προστίθενται η εισφορά αλληλεγγύης και η εισφορά για την υγειονομική περίθαλψη. Το νέο ποσό σύνταξης που εξάγεται με τον τρόπο υπολογισμού του ν. 4387/2016 αποτελείται από την εθνική σύνταξη και την ανταποδοτική σύνταξη.

Στις περιπτώσεις που το πρώτο ποσό (παλιός τρόπος) είναι μεγαλύτερο από το νέο (νέος τρόπος), η διαφορά περικόπτεται ως “προσωπική διαφορά” και μπορεί να φθάσει έως το 18% του συνολικού ποσού της αρχικής σύνταξης.

Σε περιπτώσεις που το πρώτο ποσό (παλιός τρόπος) είναι μικρότερο από το νέο (νέος τρόπος), η διαφορά θα καταβληθεί στον συνταξιούχο σε ετήσιες δόσεις.

Το μνημόνιο (χωρίς λεφτά)

Το μνημόνιο χωρίς λεφτά έως το 2022 -που αντί για δόσεις προσφέρει ελάφρυνση χρέους σε δόσεις- προβλέπει μεταξύ άλλων:

Οι περικοπές στις συντάξεις θα εφαρμοστούν κανονικά, θα υπάρχει ρήτρα μη αναστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στα τρία προηγούμενα μνημόνια, χωρίς εκπτώσεις και αλλαγές ούτε στα εργασιακά (συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατώτατος μισθός κ.λπ.). Η λιτότητα -τουλάχιστον για τα επόμενα τέσσερα χρόνια- δεν θα χαλαρώσει ενώ, τέλος, επιβάλλεται να προχωρήσουν ιδιιωτικοποιήσεις -με πρώτη προτεραιότητα τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.