Οι πιο περίεργοι κανόνες καλής συμπεριφοράς της βασιλικής οικογένειας

Θεωρητικά το να είναι κάποιος μέλος της βασιλικής οικογένειας φαντάζει με κάτι ονειρικό, με κάτι παραμυθένιο.

Πρακτικά όμως ακόμη και αυτά δυσκολεύονται, καθώς οφείλουν να τηρούν τους κανόνες καλής συμπεριφοράς, όσο περίεργοι και αν είναι αυτοί.

Από το… σαγόνι μέχρι τα θαλασσινά

Μία σειρά περίεργων αλλά απαραίτητων προς τήρηση κανόνων περιλαμβάνει το πρωτόκολλο της βασιλικής οικογένειας. Ορισμένοι εξ αυτών είναι οι εξής:

 

  • Προσοχή στο σαγόνι όταν κατεβαίνουν σκάλες: Μια γυναίκα της βασιλικής οικογένειας υποχρεούται να κατεβαίνει τα σκαλιά με χάρη και το σαγόνι της πρέπει πάντα να είναι παράλληλα με το έδαφος, με τα χέρια της στο πλάι.
  • Οι κανόνες της υπόκλισης: Το ποιος υποκλίνεται σε ποιον είναι ζήτημα περίπλοκο. Για παράδειγμα όταν η Μέγκαν Μαρκλ μπει επισήμως στη βασιλική οικογένεια μετά το γάμο με τον πρίγκιπα Χάρι, θα πρέπει να υποκλίνεται ενώπιον όλων όσοι προηγούνται εκείνης, με σειρά προτεραιότητας: Βασίλισσα Ελισάβετ, πρίγκιπας Φίλιππος, πρίγκιπας Κάρολος, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, πρίγκιπας Ουίλιαμ, Κέιτ Μίντλετον και οποιαδήποτε πριγκίπισσα εξ’ αίματος, ήτοι Άννα, Βεατρίκη και Ευγενία.
  • Η σειρά προτεραιότητας ισχύει επίσης στην είσοδο σε ένα χώρο. Η Μέγκαν θα πρέπει να μπει τελευταία, πίσω από όλους όσοι προηγούνται στη λίστα.
  • Απαγορεύεται η κατανάλωση θαλασσινών εκτός παλατιού. Κι αυτό για την αποφυγή δηλητηρίασης.
  • Πάντα να έχουν ένα μαύρο σύνολο μαζί τους. Όταν ταξιδεύει κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας, είναι σημαντικό να έχει πάντα μαζί του ένα μαύρο σύνολο σε περίπτωση που πεθάνει κάποιος, ώστε να είναι κατάλληλα ντυμένο.
  • Σταματούν να τρώνε όταν σταματά η βασίλισσα.
  • Σωστή χρήση των μαχαιροπίρουνων. Εννοείται πως είναι απαγορευτικό να ανακοινώνουν στο δείπνο πως θέλουν να πάνε τουαλέτα, αντ’ αυτού απλώς λένε «Με συγχωρείτε» και σηκώνονται από το τραπέζι. Επίσης για να δείξουν αν έχουν τελειώσει με το φαγητό ή όχι, τοποθετούν αντίστοιχα τα μαχαιροπίρουνα εντός ή εκτός πιάτου.
  • Κρατούν το τσάι «επαγγελματικά». Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας κρατούν πάντα το φλιτζάνι ελαφρώς από το χερούλι, χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη, με τα υπόλοιπα δάχτυλα να αγκαλιάζουν το υπόλοιπο.