Οι τουρκικοί S-400 «ανησυχούν σοβαρά» τις ΗΠΑ

Οι τουρκικοί S-400 «ανησυχούν σοβαρά» τις ΗΠΑ διαμήνυσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του στις Βρυξέλλες.

«Ο υπουργός υπογράμμισε τη σοβαρότητα των ανησυχιών των ΗΠΑ (…) αν προχωρήσουν» (στην αγορά), σχολίασε Αμερικανός αξιωματούχος μετά τη συνάντηση που είχε ο Πομπέο με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. «Ζήτησε από τον Τσαβούσογλου να σκεφθεί σοβαρά τα διαλειτουργικά συστήματα του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Λίγες ώρες μετά την έγκριση του διορισμού του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πομπέο έφτασε στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην πρώτη του σύνοδο του ΝΑΤΟ ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Τα βασικά ζητήματα των συνομιλιών

Οι Τουρκικοί S-400 που ανησυχούν σοβαρά τις ΗΠΑ δεν ήταν το μοναδικό θέμα των συνομιλιών, καθώς η συζήτηση επεκτάθηκε κυρίως στην επιθετικότητα που επιδεικνύει η Ρωσία και στην εξεύρεση τρόπων για την ενίσχυση της Συμμαχίας.

Κατά τη συνάντησή του με τον Τσαβούσοβλου ο Πομπέο εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος παραμένει σε τουρκικές φυλακές από τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά και για άλλους Αμερικανούς κρατούμενους.

Η αγορά των S-400 από την Τουρκία ανησυχεί τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ οι οποίες εκφράζουν επίσης επιφυλάξεις για τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, καθώς το σύστημα αυτό δεν είναι συμβατό με τα συστήματα της Συμμαχίας. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν προειδοποιήσει την Άγκυρα με αδιευκρίνιστες συνέπειες, εφόσον προχωρήσει η αγορά, όμως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζει ότι οι δεσμοί με το ΝΑΤΟ παραμένουν ισχυροί.