Π. Τσακίρης: Υποβαθμίζεται η δυτική Θεσσαλονίκη

“Σε μια ακτίνα 100.000 χιλιομέτρων να υπάρχουν πέντε διόδια, εμένα μου ακούγεται λίγο περίεργο”, δήλωσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Μεσημέρι μαζί”, μέσα από τη συχνότητα του “Flash 99.4”. Ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε στο πολύκροτο ζήτημα των διοδίων του Ωραιοκάστρου, τα οποία θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 18 Νοεμβρίου, και τόνισε πως το ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις για τους εργαζόμενους κατοίκους στη δυτική Θεσσαλονίκη που πηγαινοέρχονται από το συγκεκριμένο σημείο καθημερινά.

“Είμαστε εν αναμονή των απαντήσεων από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Αυτό το οποίο ζητήσαμε, με μια επιστολή που είχε τον χαρακτήρα του κατ’επείγοντος, διότι στις 18/11 θα ξεκινήσει η λειτουργία στα διόδια, είναι μια εξαίρεση για τους μόνιμους κατοίκους του Ωραιοκάστρου, οι οποίοι χρησιμοποιούν καθημερινά αυτό το κομμάτι της Εγνατίας. Όπως αντιλαμβάνεστε, είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση των δημοτών μας και δεν αισθανόμαστε ότι η κρίση έχει παρέλθει. Πρόκειται για κάτι που διαταράσσει την καθημερινότητα του ανθρώπου, ο οποίος έχει επιλέξει τον δήμο μας ως μόνιμη κατοικία. Άρα αυτό το οποίο ζητάμε είναι οι υπηρεσίες του δήμου μας να βεβαιώνουν την μονιμότητα των κατοίκων και ζητάμε εξαίρεση έστω για μια φορά, που θα πηγαίνουν στη δουλειά τους και θα επιστρέφουν, ώστε να μην πληρώνουν το συγκεκριμένο αντίτιμο”.

“Το μέτρο υποβαθμίζει έτι περαιτέρω τη δυτική Θεσσαλονίκη”

Σε ερώτηση σχετικά με το αντίτιμο των διοδίων, ο κ. Τσακίρης απάντησε πως αυτό θα ανέρχεται στα 0,50 ευρώ. “Το ύψος του αντιτίμου μάς έχουν ενημερώσει ότι θα είναι στα 0,50 ευρώ. Είναι βέβαια ανεπίσημη η ενημέρωση. Και δεν ξέρουμε για πόσο θα εφαρμοστούνε τα 0,50 ευρώ ή αν θα υπάρξει ανατίμηση σε κάποιο χρονικό διάστημα”.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, η δυσαρέσκεια του κόσμου είναι έντονη, ενώ και ο ίδιος προβληματίζεται για το πόσο περισσότερο θα υποβαθμιστεί η περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης. “Ο κόσμος εκλαμβάνει αυτό το μέτρο αρνητικά. Δεν έχω όμως ενημέρωση για κινητοποιήσεις. Η συγκεκριμένη λειτουργία επηρεάζει τους δήμους Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά και Δήμου Δέλτα. Αισθανόμαστε ότι αυτό υποβαθμίζει έτι περαιτέρω τη δυτική Θεσσαλονίκη. Δηλαδή είναι που είναι υποβαθμισμένη, αν θέλει κάποιος να την προσεγγίσει θα πρέπει να πληρώσει και διόδια. Μάλγαρα, ύψος Ωραιοκάστρου, αργότερα στο Δερβένι, Νυμφόπετρα και Ασπροβάλτα. Δηλαδή σε μια ακτίνα 100 χιλιομέτρων να υπάρχουν πέντε διόδια εμένα μου ακούγεται λίγο περίεργο”.

Για το προσφυγικό – μεταναστευτικό: “Ελπίζουμε να ισχύσει η ποσόστωση του 1%”

Τέλος, ο κ. Τσακίρης τοποθετήθηκε και επί του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. “Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση επί του συγκεκριμένου θέματος. Στο στρατόπεδο Αναγνωστόπουλου, φιλοξενούμε πάρα πολλούς μετανάστες – πρόσφυγες. Ελπίζουμε να ισχύσει η ποσόστωση του 1%, που ήταν υπόσχεση της κυβέρνησης, και σύμφωνα με την οποία ο πληθυσμός των μεταναστών – προσφύγων, δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 1% του ντόπιου πληθυσμού. Εμείς το έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ αυτό το νούμερο. Στο στρατόπεδο αν δεν κάνω λάθος βρίσκονται 1.200 – 1.500 άνθρωποι και ο καταγεγραμμένος πληθυσμός μας είναι 38.000 κάτοικοι”.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Τσακίρης εδώ: