ΠΑΕ ΑΕΚ: Μία ιστορία δόξας και μεγαλείου

«Σαν σήμερα έπεσε ο σπόρος για να γεννηθεί και να μεγαλουργήσει ο σύλλογος που σημάδεψε τις ζωές μας και χάραξε τις καρδιές μας: η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως»! 

Με αυτήν την ατάκα, η ΠΑΕ ΑΕΚ αναφέρεται στα σημερινά γενέθλια του συλλόγου που είναι τα 94α της Ένωσης και κάνει, παράλληλα, λόγο για ιστορία δόξας και μεγαλείου.

Η ανάρτηση της ΠΑΕ ΑΕΚ 

Ηταν 13 Απριλίου του 1924 όταν άρχισε να γράφεται η πιο όμορφη αθλητική ιστορία αυτού του τόπου. Σαν σήμερα έπεσε ο σπόρος για να γεννηθεί και να μεγαλουργήσει ο σύλλογος που σημάδεψε τις ζωές μας και χάραξε τις καρδιές μας: η Αθλητική Ενωση Κωνσταντινουπόλεως!

Μία παρέα Ελλήνων αθλητών από την Πόλη που επιθυμούσε να συνεχίσει τη δραστηριότητά της και στον ελλαδικό χώρο, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον μεγάλο διωγμό, αποφάσισε στις 13 Απριλίου του 1924 την ίδρυση της ΑΕΚ. Ξεκίνησε για να «στεγάσει» τους Κωνσταντινουπολίτες και Μικρασιάτες αθλητές της Αθήνας και έφτασε να γίνει πανελλήνιο σύμβολο με διεθνή αναγνώριση.

Στο κατάστημα αθλητικών ειδών του Αιμίλιου Ιωνά στη στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου 24 στην Αθήνα, οι Αιμίλιος και Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, εκδότης της εφημερίδας «Πρόοδος» στην Πόλη και αργότερα υπουργός και βουλευτής της κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου στην Αθήνα), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης (σπουδαίος σκιτσογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης και πολλοί ακόμα έγραψαν την πρώτη σελίδα του χρυσού βιβλίου της 94χρονης ιστορίας μας.

Το πρώτο Καταστατικό ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σκοπός του συλλόγου είναι η περισυλλογή και συγκέντρωσις των εκ Κωνσταντινουπόλεως εν Αθήναις και Πειραιεί Αθλητών προς συνέχισιν του έργου των διαφόρων Αθλητικών Σωματείων Κωνσταντινουπόλεως, των οποίων ενεργά μέλη ήσαν οι αθληταί ούτοι». Πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας της ΑΕΚ ήταν το 1-1 με τον Ατρόμητο τον Οκτώβριο του 1924. Παράλληλα με το τμήμα ποδοσφαίρου το 1924 ιδρύθηκε το τμήμα καλαθοσφαίρισης και το τμήμα στίβου. Το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια εγκαινιάστηκε το 1930 και το 1931 η ΑΕΚ κατέκτησε τον πρώτο ποδοσφαιρικό τίτλο της, το Κύπελλο Ελλάδας. Σε λιγότερο από μια δεκαετία, η ΑΕΚ ήταν μία σημαντική αθλητική οντότητα.

Σε αυτά τα 94 χρόνια, η ΑΕΚ κατέκτησε κάθε τίτλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο (11 Πρωταθλήματα Ελλάδας, 15 Κύπελλα Ελλάδας, 1 Λιγκ Καπ, 2 Σούπερ Καπ) και έφερε στην Ελλάδα επιτυχίες, όπως η πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1977, ενώ παραμένει η μοναδική ελληνική ομάδα με συμμετοχή στην προημιτελική φάση και των τριών διοργανώσεων της UEFA.

Ομως και τα άλλα τμήματα του συλλόγου έγραψαν χρυσή ιστορία, με κορυφαία επιτεύγματα τους δύο ευρωπαϊκούς τίτλους της ομάδας μπάσκετ, το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1968 και το Κύπελλο Σαπόρτα του 2000.

Οδεύοντας πια προς τη συμπλήρωση ενός αιώνα ιστορίας, έχοντας οριστικά αφήσει πίσω της τα προβλήματα που την απείλησαν με εξόντωση και στηριζόμενη σε στέρεες βάσεις, η ΑΕΚ είναι πλέον πρωταγωνίστρια ξανά σε όλα τα επίπεδα: ο ποδοσφαιρικός τίτλος του 2018 είναι πολύ κοντά, η Ευρώπη «θυμήθηκε» ξανά το όνομα της ΑΕΚ, το σπίτι μας στη Νέα Φιλαδέλφεια παίρνει σάρκα και οστά, ενώ και τα άλλα τμήματα του συλλόγου φέρνουν χαρές στον κόσμο της ομάδας, όπως η κατάκτηση Κυπέλλου Μπάσκετ και η πρόκριση στο Final 4 του Basketball Champions League.

Χρόνια πολλά στην ΑΕΚ και στα εκατομμύρια των πιστών της! Τα καλύτερα είναι μπροστά μας!