«Παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη» η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου κατέφερε ένα ακόμη ισχυρό ράπισμα στον Μπόρις Τζόνσον με την σημερινή ιστορική του απόφαση κρίνοντας, ομοφώνως, «παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη» την απόφασή του για την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και ζητώντας την εκ νέου σύγκλησή του «το συντομότερο δυνατόν».

«Η λειτουργία του Κοινοβουλίου δεν ανεστάλη», δήλωσε η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Λαίδη Χέιλι.

Οι ένδεκα δικαστές  αποφάσισαν ομοφώνως ότι η ενέργεια του Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει από την βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ να αναστείλει την λειτουργία του Κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες , μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες πριν από το Brexit, ήταν «παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη».

Συνεδριάζει αύριο το πρωί η Βουλή των Κοινοτήτων

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων  Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε ότι το σώμα θα συνέλθει αύριο το πρωί. Προηγουμένως είχε χαιρετίσει την απόφαση του Δικαστηρίου και είχε δηλώσει ότι θα διεξαγάγει επείγουσες διαβουλεύσεις για την άμεση σύγκληση του σώματος.

«Χαιρετίζω την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου ήταν παράνομη. Οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η διακοπή της λειτουργίας  του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες  αποτελεί απλώς συνηθισμένη πρακτική για να επιτραπεί η εκφώνηση της ομιλίας της Βασίλισσας. Με την απόφασή τους, οι δικαστές υπερασπίσθηκαν το δικαίωμα και το χρέος του κοινοβουλίου να συνεδριάζει σε αυτήν την κρίσιμη  στιγμή για να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και να καθιστά υπόλογους τους υπουργούς.  Ως ενσάρκωση της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας, η Βουλή των Κοινοτήτων πρέπει να συνέλθει χωρίς καθυστέρηση. Με τον σκοπό αυτόν, θα διαβουλευθώ τώρα επειγόντως με τους αρχηγούς των κομμάτων», δήλωσε ο Τζον Μπέρκοου.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.