Παράθυρο για αύξηση του κατώτατου μισθού άφησε ο Γ. Δραγασάκης

Παρά τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που κάνουν λόγο για εξέταση από την πλευρά των δανειστών του ενδεχομένου να υπάρξει παράταση του προγράμματος στήριξης και μετά τον Αύγουστο, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα παράτασης.

Το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο, συζητάμε να λήξει και νωρίτερα τον Ιούνιο. Υπάρχουν δυνάμεις εντός της χώρας, που επένδυσαν στην καταστροφή της κυβέρνησης. Διαψεύστηκαν και θα διαψευστούν ξανά».

Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει ούτε προληπτική γραμμή πίστωσης, γιατί τούτο αυτόματα θα σήμαινε νέους όρους, προσθέτοντας με νόημα ότι το συγκεκριμένο ζήτημα «τέθηκε, απορρίφθηκε, τελείωσε». Επιπλέον, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξηση τους κατώτατου μισθού –ακόμη και από φέτος- υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ο “κουμπαράς” των 20 δισ. ευρώ

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπυξης είπε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει να βγει από το πρόγραμμα όπως άλλες χώρες, χωρίς «ουρές» και νέα προαπαιτούμενα. Θα έχουμε «κουμπαρά» 20 δισ. ως ασπίδα προστασίας» και σχετικά με τις αιτιάσεις κάποιων ότι η χώρα δεν είναι ακόμη έτοιμη για έξοδο πρόσθεσε ότι «κάποιες εσωτερικές δυνάμεις είχαν επενδύσει στην καταστροφολογία».

«Υπάρχουν εγχώριες δυνάμεις που εδώ και τρία χρόνια στοιχημάτιζαν στην αποτυχία της κυβέρνησης και της χώρας. Σήμερα, παρότι έχουν διαψευστεί όλα τα καταστροφικά σενάρια τους, δίνουν μάχη οπισθοφυλακής. Η πορεία μας όμως είναι σταθερή. Η ανάκαμψη είναι υπαρκτή» υπογράμμισε συγκεκριμένα ο Γ. Δραγασάκης και χαρακτήρισε αυτονόητη την αύξηση των μισθών. «Οι μισθοί δεν πρέπει μόνο να μειώνονται αλλά και να αυξάνονται. Η πτώση έχει τελειώσει και πρέπει να πάμε σε αύξηση και ίσως αυτό να γίνει από φέτος».