Παυλόπουλο για ΠτΔ δείχνει ο Καραμανλής

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Τελικά, ίσως ο Προκόπης Παυλόπουλος να μην είναι το… αουτσάιντερ στην κούρσα για την προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, αφού στους δρόμους γύρω από την Παναγή Κυριακού κυκλοφορούν φήμες πως ο Κώστας Καραμανλής έχει καταστήσει σαφές στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ανανεώσει τη θητεία του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Κώστας Καραμανλής και Προκόπης Παυλόπουλος συναντήθηκαν προ ημερών, με τον πρώτο να διαμηνύει στον δεύτερο ότι δεν ενδιαφέρεται να τον διαδεχθεί. Και ας λένε και ας γράφουν πολλοί, πως πίσω από την έντονη πολιτική κινητικότητα του πρώην προέδρου της ΝΔ κρυβόταν το ενδιαφέρον  του για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Μάλιστα, “κύκλοι” του πρώην πρωθυπουργού, φέρονται να έστειλαν μήνυμα στο “επιτελείο” του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι “ο Προκόπης είναι η ενδεδειγμένη λύση”, τώρα που η χώρα μπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά και έχει “ζητήματα” με τους Τούρκους στο Αιγαίο. Οι συγκεκριμένοι “κύκλοι” , μάλιστα, εκθειάζουν τις γνωριμίες, τις επαφές και το κύρος που έχει στο εξωτερικό ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και ίσως, αυτήν τη στιγμή, είναι το μόνο πρόσωπο κοινής αποδοχής μεταξύ των κομμάτων, το οποίο πληροί τα κριτήρια που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον Φεβρουάριο ανοίγει τα χαρτιά του ο Κυριάκος

Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του, όσον αφορά το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Φεβρουάριο 2020. Στόχευσή του, μάλιστα, είναι η διαδικασία εκλογής να έχει ολοκληρωθεί το πολύ έναν μήνα μετά, δηλαδή τον Μάρτιο του 2020.

Ο απρόβλεπτος παράγοντας “Σαμαράς”

Ερωτηματικό είναι τι στάση θα κρατήσει ο Αντώνης Σαμαράς, που θέλει να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά δεν το δηλώνει ο ίδιος. Αντίθετα, είναι πλέον προφανές ότι έχει δώσει “γραμμή” σε στελέχη που είναι φίλα προσκείμενα σε αυτόν, να προωθούν την υποψηφιότητά του.

Ο Μάκης Βορίδης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, έβαλαν στο τραπέζι του όνομα του Μεσσήνιου με τον πλέον εμφατικό τρόπο, κάνοντας δημόσιες δηλώσεις.

Αν προσθέσει κανείς και την “αρχηγική” ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο 13ο συνέδριο, εξάγεται εύκολα το συμπέρασμα ότι οι λεγόμενοι “Σαμαρικοί” θα προσπαθήσουν  να πιέσουν όσο περισσότερο μπορούν, διαμορφώνοντας κλίμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.