Περού: Ομαδικό τάφο παιδιών βρήκαν οι αρχαιολόγοι

Ομαδικό τάφο παιδιών ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στο βόρειο Περού. Σε αυτόν βρέθηκαν τα λείψανα τουλάχιστον 140 παιδιών.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στο National Geographic, θα μπορούσαν να είναι τα απομεινάρια του μεγαλύτερου τελετουργικού θυσίας παιδιών στον κόσμο. Τα παιδιά σκοτώθηκαν πριν από περίπου 550 χρόνια, κατά τη διάρκεια ομαδικής τελετής θυσίας μελών του προ-ισπανικού πολιτισμού Τσιμού.

Τα μακάβρια ευρήματα στον ομαδικό τάφο στο Περού

Πολλοί από τους σκελετούς που βρέθηκαν είχαν μια μεγάλη εγκοπή στο στέρνο, που υποδεικνύει μια τελετουργική πρακτική αφαίρεσης της καρδιάς, όπως υποψιάζονται οι ερευνητές. Τα παιδιά προφανώς θυσιάστηκαν, ανοίγοντας τους το στήθος και βγάζοντας τις καρδιές τους έξω, γράφει το αμερικανικό περιοδικό.

«Πρόκειται για μια θυσιαστική προσφορά με τη μορφή συστηματικού τελετουργικού», λέει στο National Geographic ο Τζον Βεράνο, του Πανεπιστημίου Τουσέιν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σύμφωνα με προκαταρκτικά ευρήματα, τα παιδιά που θυσιάστηκαν ήταν ηλικίας μεταξύ πέντε και 14 ετών.

Τα λείψανα βρέθηκαν στο Huanchaquito-Las Llamas, μια περιοχή που συγκαταλέγεται στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO και είναι κοντά στο Τρουχίλο, μια πόλη στις ακτές του Περού που θεωρείται η πρωτεύουσα του πολιτισμού Τσιμού και ήκμασε την περίοδο μεταξύ του 1200 και 1470.

Την περίοδο αυτή, οι Τσιμού συγκαταλέγονταν στους πολλούς κατεκτημένους λαούς που αποτελούσαν την τεράστια αυτοκρατορία των Ίνκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ