ΙΝΤΙΜΕ

Πετάνε το μπαλάκι στο ΚΙΝΑΛ για απλή αναλογική

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Μέσα στις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, καταθέτει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, με την κωδική ονομασία “Κλεισθένης”, ο οποίος αναθεωρεί τον “Καλλικράτη”.

Ανάμεσα στις αλλαγές περιλαμβάνεται και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, με την οποία η κυβέρνηση εκτιμά πως θα μπει τέλος στο φαινόμενο οι δήμαρχοι να ελέγχουν το 60% με 65% των δημοτικών συμβουλίων, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα συνθέσεων, συναινέσεων, συγκλίσεων, αλλά κι ελέγχου της πλειοψηφίας.

Στο Μαξίμου, ωστόσο, δεν στέκονται μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση κι επιμένουν, όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, να εφαρμοστεί η ήδη ψηφισμένη απλή αναλογική στις βουλευτικές εκλογές από τις επόμενες κι όχι από τις μεθεπόμενες κάλπες.

Αυτό, βεβαίως, απαιτεί την ψήφιση της σχετικής τροποποίησης από τουλάχιστον 200 βουλευτές.

Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, η κυβέρνηση, όταν κατάθεσε το σχετικό νομοσχέδιο στη ελληνική Βουλή, επιδίωξε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση προκειμένου να εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές.

Ωστόσο, η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν τέτοια η οποία δεν επέτρεψε μια τέτοια εξέλιξη.

Γι’ αυτό και στην κυβέρνηση πετούν τώρα το μπαλάκι στο Κίνημα Αλλαγής, όπως προκύπτει κι από την απάντηση που δίνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε σχετική ερώτηση του www.politik.gr:

“Εάν αυτήν τη στιγμή το Κίνημα Αλλαγής θα ήθελε να ξανασυζητήσουμε για το ζήτημα και θα επιθυμούσε να θέσει στην ημερήσια διάταξη μια προσπάθεια να εξευρεθούν συναινέσεις και συγκλίσεις για τον εκλογικό νόμο στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της απλής αναλογικής, από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης θα ήμασταν μάλλον θετικοί”.

Σκέψεις για συνέδριο και στις Κυκλάδες

Σήμερα Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας, πέρα από την άκρως συμβολική επίσκεψή του στο Καστελόριζο, θα μιλήσει στο περιφερειακό συνέδριο του Νοτίου Αιγαίου, το οποίο συμπεριλαμβάνει τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

Όπως πληροφορούμαστε, υπάρχει η σκέψη να γίνει κι ένα εμβόλιμο συνέδριο στις Κυκλάδες –πιθανότατα στην Ερμούπολη της Σύρου– μέσα στο καλοκαίρι.