Πέθανε η Σ. Ογκάτα, η 1η γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Η Σαντάκο Ογκάτα, πρώην Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (1991-2000), πέθανε σε ηλικία 92 ετών, μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, χωρίς να διευκρινίσει την αιτία θανάτου της. Η Ογκάτα, δισέγγονη του πρώην πρωθυπουργού Τσουγιόσι Ινουκάι, με διδακτορικό στις πολιτικές επιστήμες από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής της UNHCR. Η θητεία της, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, σημαδεύτηκε από τη γενοκτονία στη Ρουάντα και τον εμφύλιο στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία.

Αργότερα, η Ογκάτα υπήρξε πρόεδρος της Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας της Ιαπωνίας (2003-2012), αλλά και ειδική απεσταλμένη της ιαπωνικής κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, η Ογκάτα πέθανε την περασμένη Τρίτη. Το Ρόιτερς μεταδίδει ότι δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με κάποιο μέλος της οικογένειάς της για να μάθει περισσότερα.

Σε συνέντευξή της στο Ρόιτερς το 2015, η Ογκάτα είχε καλέσει την Ιαπωνία να αναλάβει πολύ πιο ηγετικό ρόλο διεθνώς για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων.

©Πηγή: amna.gr