Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης Γιάννης Σπανός

O Γιάννης Σπανός, μια κορυφαία μορφή του ελληνικού τραγουδιού, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών. Όπως αναφέρουν πρόσωπα του στενού του κύκλου, ο αγαπημένος συνθέτης δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας τις τελευταίες μέρες, απεναντίας ετοιμαζόταν πυρετωδώς για τις εμφανίσεις που θα πραγματοποιούσε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο μαζί με τον Γιώργο Χατζηνάσιο.

Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο όπου ξεκίνησε σπουδές πιάνου. Εγκατέλειψε τη Νομική και και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου βιοπορίζονταν παίζοντας πιάνο σε μπουάτ. Στη Γαλλία ήρθε σε επαφή με εξέχουσες προσωπικότητες, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό και η Πία Κολόμπο, με τις οποίες μάλιστα συνεργάστηκε σε πολλά projects. Aσχολήθηκε με τη σύνθεση, μελοποιώντας Γάλλους ποιητές.

Το Νέο Κύμα του 1960

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 γύρισε πίσω στην Ελλάδα και δημιούργησε ένα καθαρά δικό του μουσικό κλίμα, ιδιαίτερα καινοτόμο, χρησιμοποιώντας νέες φωνές. Πρωτοστάτησε στο μουσικό ρεύμα που ονομάστηκε Νέο Κύμα και το πρώτο του ελληνικό τραγούδι ήταν η σύνθεση “Μια αγάπη για το καλοκαίρι” που ερμήνευσε η Καίτη Χωματά.

Μερικές από τις πιο διάσημες επιτυχίες του είναι οι εξής: “Σαν με κοιτάς”, “Οδός Αριστοτέλους”, “Σπασμένο καράβι”, “Μια φορά θυμάμαι μ’ αγαπούσες”, “Μαρκίζα”, “Είπα να φύγω”, “Βροχή και σήμερα”, “Θα με θυμηθείς”, “Στην αλάνα”, “Μια Κυριακή” κ.ά. Μάλιστα, έχει μελοποιήσει στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιώργου Παπαστεφάνου, αλλά και ποιήματα των Βασίλη Ρώτα, Γεωργίου Βιζυηνού, Μυρτιώτισσας, Νίκου Καββαδδία, Μίλτου Σαχτούρη κ.ά. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει η Αρλέτα, ο Κώστας Καράλης, η Καίτη Χωματά, ο Γιάννης Πάριος, η Ελένη Δήμου, η Χάρις Αλεξίου κ.ά.

Την δυσάρεστη είδηση του θανάτου του έδωσε στη δημοσιότητα η οικογένειά του.