Πέθανε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Μίλος Φόρμαν

Τεράστια απώλεια για τον κινηματογράφο καθώς πέθανε σε ηλικία 86 χρόνων ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, Μίλος Φόρμαν.

Ο σκηνοθέτης της «φωλιάς του κούκου» και του «Αμαντέους» άφησε έντονο το στίγμα του στον παγκόσμιο κινηματογράφο, κάτι που επιβεβαιώνει η καθολική καλλιτεχνική του αναγνώριση.

Ο Φόρμαν γεννήθηκε στο Κασλάβ της Τσεχοσλοβακίας. Η μητέρα του, Άννα, διηύθυνε ένα θερινό ξενοδοχείο, και ο πατέρας του, Ρούντολφ Φόρμαν, ήταν καθηγητής. Κατά τη ναζιστική κατοχή ο πατέρας του πέθανε στο Μπούχενβαλντ το 1944, ενώ η μητέρα του πέθανε στο Άουσβιτς το 1943.

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η Αμερική έγινε η νέα του πατρίδα και εκεί γνώρισε μεγάλη επιτυχία το 1975 με την ταινία «Στη Φωλιά του Κούκου», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κεν Κέσεϊ. Η συγκεκριμένη ταινία κέρδισε πέντε Βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Σκηνοθεσίας. Το 1977 ανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών. Άλλες επιτυχίες του ήταν οι ταινίες «Αμαντέους» (Amadeus), που κέρδισε οκτώ Όσκαρ, και η «Υπόθεση Λάρι Φλιντ», για την οποία ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και κέρδισε μία Χρυσή Σφαίρα.

Πολυβραβευμένος και με δικό του… αστεροειδή!

Το 2006 έλαβε το βραβείο Hanno R. Ellenbogen Citizenship Award από την Κοινωνία της Πράγας για τη Διεθνή Συνεργασία. Οι δίδυμοι γιοι του Φόρμαν Πετρ και Ματέι, γεννημένοι το 1964, είναι επίσης θεατρικοί και κινηματογραφικοί ηθοποιοί. Ο αστεροειδής «11333 Φόρμαν» πήρε την ονομασία του από τον Μίλος Φόρμαν.