Φωτ. αρχείου

Πιθανό δημοψήφισμα για Συνταγματική Αναθεώρηση!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ο Αλέξης Τσίπρας πολύ θα ήθελε να μπορούσε να προχωρήσει σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό χωρίς να φοβάται δραματικές έκτακτες εξελίξεις.

Οι πρόωρες εκλογές, ωστόσο, στην Τουρκία, η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση γύρω από το Σκοπιανό- προγραμματίστηκε νέα τριμερής για την ερχόμενη εβδομάδα-, αλλά και η κορύφωση του “παζαριού” για τη μεταμνημονιακή εποχή με τους δανειστές δεν του επιτρέπουν να αποφασίσει σήμερα για το χρόνο των εκλογών.

Όπως κι αν έχει, πάντως, από τον προσεχή Σεπτέμβριο η χώρα εισέρχεται σε μια μακρά προεκλογική περίοδο 18 μηνών, αφού το 2019 θα είναι εκλογικό έτος και, μάλιστα, με τρεις κάλπες: βουλευτικές, ευρωπαϊκές κι αυτοδιοικητικές.

Πέραν τούτων, στο Μαξίμου δεν αποκλείουν ακόμα και δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ το 2020 έχουμε την προεδρική εκλογή, η οποία κι αυτή μπορεί να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις.

Τη δεδομένη, πάντως, στιγμή στην κυβέρνηση ανησυχούν περισσότερο για τη στάση του ΔΝΤ- αναμένουν με ενδιαφέρον τις επαφές Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον αυτό το διήμερο-, αλλά και για τα ξένα δημοσιεύματα που δεν αμφισβητούν μόνο την καθαρή έξοδο, αλλά και τη γενικότερη ικανότητα της χώρας μας να σταθεί μόνη της στα πόδια της.

Όλα αυτά, άλλωστε, αναμένεται να συζητηθούν και στη συνεδρίαση του Σαββάτου της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό, πέρα από τα ζητήματα που αφορούν το αναπτυξιακό σχέδιο και την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις ευρύτερες συνεργασίες που μπορεί να προκύψουν σε δήμους και περιφέρειες και θα αποτελέσουν “τροχιοδεικτική βολή” για τις βουλευτικές εκλογές.

Emails στους υπουργούς

Μπορεί στο Μαξίμου να αποκλείουν το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου- “Δεν θα μπορέσουν, άλλωστε, οι Ευρωπαίοι εταίροι να την περάσουν από τα εθνικά τους Κοινοβούλια”, μας λένε χαρακτηριστικά-, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν ανησυχούν για την καθυστέρηση που επιδεικνύουν ορισμένα υπουργεία στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης.

Γι’ αυτό, εξάλλου, κι εστάλησαν σχετικά emails προκειμένου να αντιληφθούν οι πάντες πως ό,τι είναι να γίνει πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου ώστε να εκλείψει και η τελευταία δικαιολογία στους καλοθελητές για παράταση του τρίτου προγράμματος.