ΠΚΜ: 10 εκατ. ευρώ για μνημεία και ανάδειξη Αμφίπολης

Της Μαρίας Βλάχου

Την εξασφάλιση δέκα επιπλέον εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού, που θα διατεθούν για την αναστήλωση, συντήρηση και ανάδειξη ιστορικών μνημείων και των επτά περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδωνη.

«Αν και τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μείνει πολύ πίσω, η κατάσταση έχει αλλάξει. Πλέον βλέπουμε σημαντικά μνημεία του τόπου μας να αναστηλώνονται και να συντηρούνται. Είμαι βέβαιος ότι και το επόμενο χρονικό διάστημα με την εμπνευσμένη ηγεσία της κ. Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε η Κεντρική Μακεδονία να πρωταγωνιστήσει στον πολιτισμό», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ερωτηθείς για την Αμφίπολη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είπε πως είναι σε πρώτη προτεραιότητα. «Τα τελευταία χρόνια αισθανόμασταν μεγάλη μοναξιά αλλά πλέον είναι προτεραιότητα και του υπουργείου Πολιτισμού και χαιρόμαστε που η υπουργός έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο επισκέψεις», είπε με νόημα ο κ. Τζιτζικώστας.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως  τα έργα στην Αμφίπολη προχωρούν και η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει πόρους ύψους δυο εκατ. ευρώ για αναστήλωση και ανάδειξη του μνημείου, ώστε να καταστεί επισκέψιμο, τονίζοντας πως «οποτεδήποτε χρειαστούν περισσότερα χρήματα για την Αμφίπολη, θα τα βρούμε».

Οι δηλώσεις που έκανε ο Απ. Τζιτζικώστας:

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είπε πως σκοπός της σημερινής συνεργασίας είναι να ελεγχθεί η ωριμότητα των έργων και πως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μνημεία που σε αυτή τη φάση θα συνεχίσουν με τη νέα χρηματοδότηση που εξασφάλισε η Περιφέρεια. 
Η υπουργός πολιτισμού τόνισε πως μια από τις προτεραιότητες του υπουργείου είναι η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών στη Μακεδονία, στόχος που, όπως είπε, μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία των περιφερειών.
“Είμαστε σε καλό δρόμο ώστε σημαντικά μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων να αποτελέσουν πολιτιστικές διαδρομές είτε χρονολογικές είτε θεματολογικές”, είπε η κ. Μενδωνη, προσθέτοντας πως αυτός είναι στόχος με ορίζοντα τετραετίας που συμπίπτει και με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.
Αναφερόμενη στις εργασίες στο μνημείο του Τύμβου Κάστα στην Αμφίπολη, η κ. Μενδώνη τόνισε, πως έχουν σημειωθεί μεγάλες καθυστερήσεις και πως τους τελευταίους πέντε μήνες εκτελέστηκαν εργασίες που έπρεπε να γίνουν το 2015.

Οι δηλώσεις της Λ. Μενδώνη για τα μνημεία και την Αμφίπολη: