Επιβεβαίωση της Politik! Deal Stoiximan-ΟΠΑΠ: Ντόμινο στο διαδικτυακό τζόγο

Των Θ. Παπαδόπουλου, Γ. Σταφυλά

Την υπογραφή της προκαταρκτικής συμφωνίας για την απόκτηση μετοχών της Stoiximan ανακοίνωσε η OPAP Investment Ltd, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις σχετικές πληροφορίες της Politik.

Δεδομένου ότι προχωρά και η διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου για τον on-line τζόγο, η χρονική στιγμή της εξαγοράς του ομίλου στον οποίο  ανήκει το «stoiximan.gr», καθώς και άλλοι ιστότοποι στοιχηματισμού, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για μεθοδεύσεις προκειμένου να αλλάξει ο χάρτης των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΟΠΑΠ Α.Ε., η OPAP Investment Ltd έχει προσυμφωνήσει να αποκτήσει μερίδιο 36,75% στη μητρική εταιρεία του Ομίλου Stoiximan, TCB Holdings Ltd («TCB»), έναντι τιμήματος 50 εκατ. ευρώ, κατόπιν ρυθμιστικών εγκρίσεων της αγοράς τυχερών παιγνίων.

Επισημαίνει δε ότι η TCB παρέχει, μέσω των κατά 100% θυγατρικών της, υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα και την Κύπρο, υπό το εμπορικό σήμα Stoiximan, και στη Ρουμανία και τη Γερμανία, υπό το εμπορικό σήμα Betano.

Το 2017, ο Όμιλος Stoiximan κατέγραψε έσοδα 136 εκατ. ευρώ και κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) περίπου 16 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ έχει επίσης προσυμφωνήσει με την TCB να κάνει μια επιπλέον επένδυση, ώστε να αποκτήσει τον από κοινού, με την TCB, έλεγχο των δραστηριοτήτων του Ομίλου Stoiximan στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο όμιλος Stoiximan, με την ίδια διοικητική ομάδα, θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξάρτητα από τις διαδικτυακές δραστηριότητες του ΟΠΑΠ.

Ο ΟΠΑΠ στρέφεται προς το διαδικτυακό στοιχηματισμό

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, οι επενδύσεις αυτές ευθυγραμμίζονται με μία από τις βασικές στρατηγικές προτεραιότητες του, την αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών και τεχνολογικών δυνατοτήτων.

Έπειτα από την ολοκλήρωση, το περασμένο καλοκαίρι, του μεγάλης κλίμακας προγράμματος για τον τεχνολογικό μετασχηματισμό του δικτύου του, ο ΟΠΑΠ εστιάζει στην ανάπτυξη των διαδικτυακών του δραστηριοτήτων και τις επόμενες ημέρες θα διαθέσει στην αγορά το Pamestoixima.gr, τη νέα πλατφόρμα αθλητικού στοιχηματισμού μέσω διαδικτυακών καναλιών και φορητών συσκευών.

Ντόμινο εξελίξεων στο διαδικτυακό τζόγο επιφέρει το deal Stoiximan – ΟΠΑΠ

Όπως επεσήμανε η Politik στο δημοσίευμα με τίτλο «Σενάριο εξαγοράς του ΟΠΑΠ αλλάζει το διαδικτυακό τζόγο»  στις 14/9/2018, η συγκεκριμένη εξαγορά  ανοίγει το χορό και για επόμενες εξαγορές ή συνεργασίες που θα έχουν μέσα τον ΟΠΑΠ.

Αποκτώντας πακέτο και της Stoiximan, ο ΟΠΑΠ με μια κίνηση επιχειρεί να αποκτήσει  το «μονοπώλιο» και στο online στοίχημα δεδομένου ότι, η εταιρεία κατέχει ήδη το 48% των μεριδίων της αγοράς.

Είναι πλέον σαφές ότι η κίνηση αυτή δρομολογεί την αναδιαμόρφωση της ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς του διαδικτυακού στοιχήματος, υπέρ του μεγαλύτερου παίκτη, δηλαδή του ΟΠΑΠ.

Ο Οργανισμός, σήμερα κυρίαρχος στο επίγειο στοίχημα θα αποκτήσει αυτόματα την πρώτη θέση στην αγορά ώστε να αντιμετωπίσει επιτυχώς και τις ξένες μεγάλες στοιχηματικές εταιρείες, οι οποίες θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα,  η περίπτωση της Stoiximan έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δημιουργεί μια σειρά από ερωτήματα, καθώς εις των μετόχων της (Δ. Μάρης) έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με εκκρεμότητες που υπάρχουν με τις φορολογικές αρχές.

Η ΝΔ, μάλιστα, είχε προχωρήσει και σε σχετική επερώτηση προς τον υπουργό οικονομικών για το θέμα.

Νομοσχέδιο – αβάντα υπέρ των μεγάλων «παικτών» της αγοράς

Σε σχετικό δημοσίευμα της Politik με τίτλο «Ρυθμίζει την αγορά για τους… «εκλεκτούς» ο ΣΥΡΙΖΑ» όπου δημοσιεύονται βασικά σημεία του νόμου, επισημαίνονται οι κίνδυνοι για τις χώρες όπως η Ελλάδα, όπου το τίμημα ή η φορολογία είναι πολύ υψηλή ανθεί ο παράνομος τζόγος και στερεί πολύτιμα έσοδα από το κράτος.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι το σχέδιο νόμου ευνοεί τις μεγάλες εταιρίες σε βάρος των μικρών, καθώς τα κεφάλαια που πρέπει να διατεθούν για την απόκτηση δικαιώματος διενέργειας on line στοιχημάτων  θεωρούνται τεράστια (5 εκατ. ευρώ για άδεια 5 χρόνων).

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αγορά διαδικτυακών παιγνίων- Τροποποίηση του ν. 4002/2011» αναρτήθηκε στο opengov.gr, την παραμονή των εγκαινίων της ΔΕΘ, δηλαδή το απόγευμα της Παρασκευής.

Στο σχέδιο όπου γίνεται αναφορά σε «εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας της αγοράς τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου» και ότι «εισάγεται νέα διαδικασία αδειοδότησης και εναρμονίζεται το πλαίσιο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες» αναφέρεται ότι για μία πενταετή άδεια το τίμημα είναι 5 εκατ. ευρώ, όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη «Μέκκα» της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, για πέντε χρόνια κοστίζει 140.000 ευρώ και περιλαμβάνεται ακόμα και η δυνατότητα δημιουργίας επίγειων καταστημάτων όπως αυτά που διαθέτει ο ΟΠΑΠ.

Με την ψήφιση του το νομοσχέδιο, θα οδηγήσει σε λουκέτο τις 24 προσωρινά αδειοδοτημένες εταιρίες, αφήνοντας ζωντανές δύο το πολύ τρεις εταιρίες, που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν το υπέρογκο τίμημα της άδειας.

Το μοντέλο που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στην περίπτωση των τυχερών παιχνιδιών είναι γνωστό από την περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών. Και σε εκείνη την περίπτωση ο στόχος ήταν να διαμορφωθεί το τοπίο προς όφελος των λίγων και εκλεκτών.

Τα δεδομένα που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη σχετικά με το διαδικτυακό τζόγο:

*Αφορά υπηρεσίες στοιχημάτων και υπηρεσιών καζίνο για εταιρείες με  ετήσιο GGR (μεικτά κέρδη)  μικρότερο από € 471.253,49