Πώς τα φρύδια βοηθούν στην εξέλιξη της ανθρώπινης επικοινωνίας

Τα φρύδια ενδεχομένως να έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους καθώς μπορούν να γίνουν πολύ εκφραστικά, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Ecology and Evolution.

Από το παρελθόν, οι πρώτοι πρόγονοι μας είχαν μεγάλη, διογκωμένη κορυφογραμμή φρυδιών, μόνιμη ένδειξη κυριαρχίας και επιθετικότητας, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Υόρκης στην Αγγλία.

Αλλά τα τελευταία 100.000 χρόνια, ο σύγχρονος άνθρωπος ανέπτυξε ένα πιο απαλό μέτωπο με πιο ευδιάκριτα και πυκνά φρύδια. Αυτά έδωσαν στον άνθρωπο τη δυνατότητα μεγαλύτερης κινητικότητας και βοήθησαν στην εξωτερίκευση περισσότερων συναισθημάτων, όπως η συμπάθεια, η δυσανασχέτηση, ο αποτροπιασμός κ.α. Αυτό με τη σειρά του ενίσχυσε την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία και οδήγησε στη δημιουργία μεγαλύτερων κοινωνικών ομάδων.

Τι δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης

«Τα φρύδια είναι το χαμένο κομμάτι του παζλ στο πως ο σύγχρονος άνθρωπος κατάφερε να συνυπάρξει καλύτερα με τους συνανθρώπους τους», λέει η Πέννυ Σπικινς, συγγραφέας της μελέτης και λέκτορας Αρχαιολογίας της Ανθρώπινης Καταγωγής.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λογισμικό τρισδιάστατης μοντελοποίησης για να μελετήσουν την κορυφογραμμή των φρυδιών στο απολιθωμένο κρανίο του  Kabwe 1, ενός Ανθρωπίνου που έζησε πριν από 600.000 χρόνια.

Τι έδειξε η ανάλυση

Από την ανάλυση προέκυψαν δύο κυρίαρχες εξηγήσεις για τα προεξέχοντα φρύδια: είτε ήταν αναγκαία για να καλύψουν το κενό στην περίπτωση των επίπεδων εγκεφαλικών σημείων, είτε παρείχαν σταθερότητα κατά την δύναμη που ασκούσε στο κρανίο η διαδικασία της μάσησης.

«Εφόσον το σχήμα της γραμμής των φρυδιών δεν προέρχεται από χωρικές και μηχανικές απαιτήσεις μόνον, και άλλες εξηγήσεις, όπως να μένει ο ιδρώτας ή τα μαλλιά μακριά από τα μάτια μας, έχουν ήδη απορριφθεί, εικάζουμε ότι μια πιθανή εξήγηση μπορεί να εντοπιστεί στην κοινωνική επικοινωνία», σχολιάζει ο καθηγητής Ανατομίας Πολ Ο’ Χιγκινς.