Πούτιν και Όρμπαν συζήτησαν τις προοπτικές εξομάλυνσης των σχέσεων της Ρωσίας με την ΕΕ, καθώς και ενεργειακά ζητήματα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν τις προοπτικές εξομάλυνσης των σχέσεων της Ρωσίας και της ΕΕ, και την διευθέτηση του ζητήματος της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

«Φυσικά μιλήσαμε για την διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, πρωτίστως για τα ζητήματα που σχετίζονται με τις ενεργειακές οδεύσεις και την τροφοδοσία της Ουγγαρίας, όπως και των βασικών μας καταναλωτών στην Ευρώπη με ρωσικές πηγές ενέργειας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ούγγρο πρωθυπουργό μετά το τέλος των συνομιλιών.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι χαιρετίζει την απόφαση της Δανίας να δώσει άδεια για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, επισημαίνοντας ότι η Δανία έδειξε ότι συμμετέχει υπεύθυνα στην διαδικασία διαφοροποίησης των πωλήσεων φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα ζητήματα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα βρίσκονται στην πρώτη θέση στην ημερησία διάταξη με την Ουγγαρία, καθώς η Ρωσία καλύπτει το 60% των αναγκών της Ουγγαρίας σε πετρέλαιο και το 50% των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο στον τομέα αυτό η συνεργασία με την Ουγγαρία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και «όλα βαίνουν χωρίς τις οποιεσδήποτε διακοπές».

©Πηγή: amna.gr