Προκόπης Παυλόπουλος: «Η Τουρκία κινείται με προκλητικό τρόπο»

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρ. Παυλόπουλος, καλώντας την να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, μάλιστα, τόνισε πως η γειτονική χώρα κινείται «πολλές φορές με άκρως αυθαίρετο έως και προκλητικό τρόπο».

Αφορμή για τις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου αποτέλεσε ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας της Αιγύπτου «Al-Ahram», σχετικά με τη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

«Το ζήτημα της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, φαίνεται να έχει θεμελιωθεί σε στέρεες βάσεις. Πώς βλέπετε την προοπτική αυτής της συνεργασίας, όταν μάλιστα έχει τεράστια σημασία, όχι μόνον οικονομική αλλά και γεωστρατηγική, για τις τρεις Χώρες;», ρώτησε σχετικά ο Μπαρακάτ Αμπντελσατάρ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος

«Ορθώς επισημάνατε ότι το ζήτημα της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ξεπερνάει τα οικονομικά όρια και αποκτά γεωστρατηγικές διαστάσεις. Και τούτο διότι ο τρόπος οριοθέτησης της ΑΟΖ στην περιοχή της Μεσογείου θα αποτελέσει και ένα γενικότερο προηγούμενο, ως προς τον τρόπο εφαρμογής των κανόνων του διεθνούς δικαίου αναφορικά με αυτή την οριοθέτηση», απάντησε αρχικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Διευκρινίζω λοιπόν, για μιαν ακόμη φορά: Την οριοθέτηση της ΑΟΖ διέπουν κυρίως οι διατάξεις της Συνθήκης του Montego Bay του 1982, μέσω των οποίων κωδικοποιήθηκε το Δίκαιο της Θάλασσας. Τις διατάξεις αυτές πρέπει να τις εφαρμόσουμε πιστά για την οριοθέτηση της ΑΟΖ καθεμιάς Χώρας στην περιοχή μας. Και εμείς, δηλαδή Ελλάδα και Κύπρος σε συνεργασία με την Αίγυπτο, το πράττουμε», πρόσθεσε, πριν απευθύνει το μήνυμά του στη γειτονική χώρα:

«Δυστυχώς, η Τουρκία κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση, και μάλιστα πολλές φορές με άκρως αυθαίρετο ως προκλητικό τρόπο. Οφείλουμε όλοι -δηλαδή όχι μόνον οι τρεις χώρες μας αλλά, γενικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ- να καταστήσουμε σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει να σέβεται, και στον τομέα οριοθέτησης της ΑΟΖ, το διεθνές δίκαιο, συγκεκριμένα δε το Δίκαιο της Θάλασσας.

Και δεν μπορεί να ισχυρίζεται η Τουρκία, αμέσως ή εμμέσως, ότι δεν δεσμεύεται από το Δίκαιο της Θάλασσας, διότι, δήθεν, δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη του Montego Bay, που προανέφερα. Και τούτο διότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει νομολογήσει, σε πολλές περιπτώσεις, ότι το Δίκαιο της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay , επειδή έχει γίνει αποδεκτό, μέσω προσχωρήσεως, από μέγιστο αριθμό κρατών, παράγει πλέον ‘γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου’. Ήτοι κανόνες που δεσμεύουν τους πάντες, ακόμη και κράτη, τα οποία δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή».

«Τι θα γινόταν αν ανεχόμαστε τέτοιες αυθαίρετες ερμηνείες;»

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέληξε λέγοντας: «Για να επανέλθω σ’ εκείνο που επισήμανα στην αρχή της απάντησής μου αυτής, οφείλουμε όλοι ν’ αναρωτηθούμε τι προηγούμενο θα εδημιουργείτο διεθνώς, αν ανεχόμαστε τέτοιες αυθαίρετες ερμηνείες από την Τουρκία ως προς τις διατάξεις περί οριοθέτησης της ΑΟΖ. Πώς θα μπορούσαμε ν’ αντιταχθούμε, και μάλιστα με κυρώσεις, σε τέτοιες συμπεριφορές άλλων κρατών, αν θ’ ανεχόμασταν, χωρίς κυρώσεις, τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας εις βάρος του διεθνούς δικαίου που αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ;».