Πρώτο Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικεντρωμένο στην προστασία των παιδιών σε κίνδυνο

Την πεποίθησή του ότι «όλα τα εργαλεία κάλυψης των δικαιωμάτων των παιδιών υπάρχουν αλλά η εφαρμογή τους είναι που χωλαίνει» εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Κράτους Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Χρήστος Γιακουμόπουλος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του «1ου Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» με θέμα «Προστασία παιδιών και εφήβων με έμφαση στα παιδιά σε κίνδυνο» που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Κέντρου για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό του ΑΠΘ, ο κ. Γιακουμόπουλος, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν όλα τα νομικά «εργαλεία» για την προστασία των παιδιών.

«Τα κείμενα υπάρχουν αν και ορισμένα νέα  ζητήματα μπορεί να προκύψουν και να χρειάζονται θεσμοθέτηση, όπως η προστασία των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον. Αλλά στα ουσιαστικά ζητήματα που τέθηκαν τις δυο τελευταίες δεκαετίες, ειδικά στις μεταναστευτικές ροές, τα εργαλεία υπάρχουν όμως η εφαρμογή τους είναι το ζήτημα» τόνισε ο κ. Γιακουμόπουλος. Εθεσε μάλιστα ως παράδειγμα αποφάσεις που καταδικάζουν την Ολλανδία, λόγω του ότι «δεν παρείχε στέγη ή κάλυψη στις ζωτικές ανάγκες για τα παιδιά που ήταν  εγκαταλειμμένα στο δρόμο και δεν βρίσκονταν νόμιμα στη χώρα».

«Τα παιδιά αυτά πρέπει να καλύπτονται από τις διατάξεις του ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη και να τους παρέχεται τουλάχιστον στέγη, κάποια τροφή και κάποιας στοιχειώδης υγειονομική περίθαλψη» είπε ο κ. Γιακουμόπουλος. Όπως διευκρίνισε μάλιστα, «όλα τα ευρωπαϊκά κράτη είναι σε μια περίοδο που αναγνωρίζουν προοδευτικά τις ιδιαιτερότητες του παιδιού ως ευάλωτου ανθρώπου λόγω της ηλικίας του, λόγω της εξάρτησής του από τους γονείς και το κράτος σε ορισμένες περιπτώσεις  και ότι η αποτελεσματική άσκηση των δικαιωμάτων του, προϋποθέτει μια ειδική μεταχείριση». «Αυτό», συνέχισε, «προϋποθέτει νέους θεσμούς, νέα νομοθεσία, προϋποθέτει επενδύσεις οικονομικές αλλά και επενδύσεις σε προσωπικό, σε ιδέες, έτσι ώστε τα δικαιώματα του παιδιού να γίνονται πραγματικότητα».

Το «1ο Φόρουμ Θεσσαλονίκης για τα Δικαιώματα: Δικαιώματα Παιδιών», με θέμα «Προστασία Παιδιών και Εφήβων με έμφαση στα παιδιά σε κίνδυνο» ολοκληρώνεται αύριο και αποτελείται από τέσσερις συνεδρίες στις οποίες η θεματολογία επικεντρώνεται στα δικαιώματα των παιδιών και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Νατάσα Καραθάνου

*φωτογραφία αρχείου

 

©Πηγή: amna.gr