ΙΝΤΙΜΕ (Φωτ. αρχείου)

Public Issue: Λάθη στα ελληνοτουρκικά βλέπει το 54%

Λάθος χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά «βλέπει» το 54% των Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Public Issue, η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω έξαρσης της έντασης στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.

Η έρευνα με τίτλο «Η Ελλάδα και ο Κόσμος 2018» εξετάζει τη γνώμη του κόσμου σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και περιλαμβάνει τέσσερα βασικά μέρη:

Το πρώτο μέρος διερευνά τις κοινωνικές αντιλήψεις για την ισχύ και την άμυνα της χώρας, τις στάσεις απέναντι τις ένοπλες δυνάμεις και τη στρατιωτική θητεία, την κοινωνική υποστήριξη για την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, καθώς και τις κοινωνικές αντιλήψεις για τις συμμαχίες με τρίτες χώρες.

Το δεύτερο μέρος αναφέρεται, εξαντλητικά, στις αντιλήψεις που διαμορφώνονται σήμερα στην ελληνική κοινή γνώμη, μέσα στις συνθήκες της κλιμακούμενης κρίσης που εμφανίζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπως εξηγεί η Public Issue, αξιολογείται η ασκούμενη εξωτερική πολιτική και διερευνώνται τα ζητήματα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τρόπος επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών και η πιθανότητα ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.

Το τρίτο μέρος εστιάζεται στις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και το ζήτημα του ονόματός της. Καταγράφει, μάλιστα, τις σημαντικές μεταβολές που έχουν επισυμβεί στις κοινωνικές αντιλήψεις, αναφορικά με το όνομα, σε σύγκριση με προηγούμενες αντίστοιχες έρευνες της δεκαετίας του 2000.

Το τέταρτο μέρος επικεντρώνεται στο κοινωνικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου σήμερα.

Τα ευρήματα της έρευνας της Public Issue

Έντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι πολίτες για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει πως οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας έχουν χειροτερέψει σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Όσον αφορά το σημαντικότερο πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών, αυτό είναι η αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας (74%).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η άποψη του κόσμου για τους χειρισμούς κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στα ελληνοτουρκικά. στο ερώτημα για το πώς χειρίζεται η κυβέρνηση τις σχέσεις με την Τουρκία, το 54% των ερωτηθέντων απαντά «μάλλον λάθος», ενώ το 37% απαντά «μάλλον σωστά».

«Μάλλον λάθος» θεωρεί την κριτική της αντιπολίτευσης στα ελληνοτουρκικά το 56% και «μάλλον σωστή» το 32%.

Το 44% θεωρεί πιθανό τον πόλεμο με την Τουρκία

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός, ότι το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Τουρκία μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ το συγκεκριμένο σενάριο θεωρείται απίθανο από το 52% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Όσον για την έκβαση του πολέμου, το 42% πιστεύει ότι θα είναι νίκη της Ελλάδας.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους (70%), πάντως, οι πολίτες θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.