Ροχανί: Σε απόγνωση οι ΗΠΑ επειδή η Τεχεράνη αντιστέκεται στις κυρώσεις

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι η επιβολή, για δεύτερη φορά, κυρώσεων εις βάρος της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, υποδηλώνει την “απόγνωση” της Ουάσινγκτον εξαιτίας της αντίστασης της Τεχεράνης.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν την Παρασκευή νέο γύρο κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, περιλαμβανομένης της κεντρικής του τράπεζας στην οποία είχαν ήδη επιβληθεί κυρώσεις, έπειτα από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, για τις οποίες το Ριάντ και αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν την Τεχεράνη.

Η Τεχεράνη διαψεύδει κάθε ανάμειξη στις επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το κίνημα των Χούτι στην Υεμένη, μια οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν και μάχεται κατά της υπό την Σαουδική Αραβία συμμαχίας στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη.

“Οι Αμερικανοί επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον ιδρυμάτων που ήδη υφίστανται κυρώσεις. Αυτό υποδηλώνει την απόλυτη απόγνωση της Αμερικής και δείχνει ότι η ‘μέγιστη πίεση’ (της Ουάσινγκτον) απέτυχε…καθώς το μεγάλο ιρανικό έθνος αντιστάθηκε σθεναρά”, είπε ο Ροχανί, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν έναν πόλεμο με το Ιράν και οι στρατιωτικές ενισχύσεις που διέταξαν να αναπτυχθούν στην περιοχή του Κόλπου εντάσσονται στο πλαίσιο της “αποτροπής και της άμυνας”.

Ωστόσο ο Ροχανί είπε ότι η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι “τεταμένη” και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον γι’ αυτό.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.