Ρωσία: «Σκηνοθετημένη από τα Λευκά Κράνη η επίθεση με χημικά στην Ντούμα»

Την οργάνωση «Λευκά Κράνη» που δρα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας κατέδειξαν σήμερα (11/4) οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ως υπαίτια για «σκηνοθεσία» της φερόμενης επίθεσης με χημικά στην Ντούμα.

Μάλιστα η συγκεκριμένη οργάνωση ήταν η πρώτη που κατήγγειλε την επίθεση. «Δρώντας αποκλειστικά στους κόλπους των τρομοκρατών, τα Λευκά Κράνη, για άλλη μια φορά σκηνοθέτησαν για τις κάμερες μια χημική επίθεση εναντίον πολιτών στην πόλη Ντούμα» τόνισε συγκεκριμένα, ο στρατηγός, Βίκτορ Ποζνιχίρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρωσικό επιτελείο, από τις αναλύσεις που έγιναν στα δείγματα που ελήφθησαν από την τοποθεσία που φέρεται να έγινε η επίθεση δεν εντοπίστηκαν ίχνη τοξικών ουσιών.

“Που είναι αυτά τα 500 άτομα που ασθένησαν;’

Επίσης η Μόσχα δεν δίστασε να καταγγείλει ως «ανεύθυνη» την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ανέφερε ότι περίπου 500 άτομα εκτέθηκαν σε χημικά όπλα στην Ντούμα. Ανέφερε ότι η Ερυθρά Ημισέληνος και η τοπική αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών δεν γνωρίζουν τίποτα περί των 500 ανθρώπων που φέρονται να ασθένησαν λόγω της έκθεσής τους σε χημικές ουσίες. «Κανένας τους δεν επιβεβαίωσε αυτά που είπε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ» πρόσθεσε ο Ποζνιχίρ.

Από και έπειτα, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, μια πρώτη ομάδα εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, αναμένεται να φτάσει αύριο στη Συρία προκειμένου να εξετάσει τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στην Ντούμα, ενώ μια άλλη ομάδα αναμένεται να φτάσει στη χώρα την Παρασκευή.

Επίσης, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα αναλάβει από αύριο την τήρηση της τάξης στην Ντούμα. Τις τελευταίες πέντε ημέρες δεν έχουν αναφερθεί εχθροπραξίες στην Ανατολική Γούτα και η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί.